Диетично хранене при хранителни алергии при деца

Храни за малките, по-малките и най-малките
Отговори
Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Диетично хранене при хранителни алергии при деца

Мнение от magi71 » ср окт 27, 2010 8:02 am

Диетично хранене при хранителни алергии при деца

През последните години се наблюдава зачестяване на хранителните алергии при деца. Увеличеният брой на алергичните заболявания е в тясна връзка с прекомерната употреба на антибиотици и други лекарствени вещества в съвременното животновъдство, неконтролираното използване на пестициди, както и ранната употреба на антибиотици за лечение на малки деца при банални заболявания.
Терминът „алергия" е въведен през 1906 г от австрийския педиатър Клеменс Пирке за означаване на изменената реакция на някои деца, инжектирани профилактично с противодифтеритна ваксина, т. е. алергията е променена или нарушена реактивност на организма към въздействието на някои фактори - алергени. Попадайки в организма, алергените провокират организма да изработва неутрализиращи ги антитела. Първоначално реакцията на взаимодействието между алергените и антителата може да протича незабелязано. Но при всяко поредно постъпване на алергена интензивността й се увеличава, което се проявява с различни kлинични симптоми. Ето защо храненето играе важна роля както за лечението на алергията, така и за профилактиката на нейното изостряне.
Като причинители за възникване на алергична реакция (алергени) са били уточнени следните храни:
• тестени произведения на основата на пшеница и царевица
• прясно мляко (особено краве) и млечни продукти
• кафе, чай, какао, шоколад
• яйца
• плодове - ягоди, малини, мъхести плодове
• цитрусови плодове- лимони, киви, портокали
• фьстъци, ядки, бадеми
• риби, раци, миди, скариди
• соя, боб, грах, леща
• репички, зеле, магданоз
• целина (керевиз), хрян
• чесън, домати, картофи (рядко).
Най-често срещана е алергичната реакция спрямо млякото, яйцата, рибата, скаридите и целината. Доказано е, че пшеницата предизвиква 60 % алергични реакции, а медът едва 2 %.
Кравето мляко съдържа няколко алергена:
• лакталбумин
• лактоглобулин
• казеин
• серумен албумин
• имуноглобулин.

Най-висока алергенна активност имат лактоглобулинът и казеинът.
Хранителната алергия при малките деца често можеда стане причина за развитието на сериозни заболявания в по-късна възраст - екземи, атопични дерматити, бронхиална астма, повишена чувствителност към бактерии и вирусни респираторни (дихателни) инфекции.
Симптомите на хранителните алергии са особено разнообразни през първата година от живота. Бебето може да получи зачервяване и сърбеж по кожата, екзема, повръщане и диария, бронхиолит, бронхиална астма, алергичен шок. Важно е да се знае, че ако алергията се прояви след 3-годишната възраст на детето, лечението е по-успешно. Затова майките трябва да се отнасят особено внимателно към захранването на бебето и да следят за алергични реакции с въвеждането на всяка нова храна. Профилактиката на хранителните алергии се състои в естественото хранене на кърмачето до 6 месечна възраст.
За целта майката трябва редовно да води хранителен дневник на детето, в който всеки ден да отбелязва:
• часовете на хранене;
• видът на храната при всяко хранене;
• Въвеждането на нов хранителен продукт и неговото количество;
• Времето на появата на алергична реакция и нейното подробноописание. Например дали се появява преди или след закуска, обяд или вечеря и как се проявява - като обща слабост, повишена температура, спадане на гласа, диария, повръщане, нарушения на сьня, кожни промени (обриви).
Дневникът се предоставя на личния детски лекар, който може да се консултира с алерголог, за да назначи правилното лечение.
Особено внимателно трябва да се наблюдава детето, когато в храната му са включени някои продукти със силни алергенни свойства, като какаото, шоколада, билкобите и плодовите чайове, яйцата, меда, както и някои плодове и зеленчуци - ягоди, портокали, праскови, мандарини, лимони и др.
Алергията към какаото и шоколада не се среща твърде често и може лесно да се установи чрез проба. Невинаги обаче причината за алергичната реакция към някои хранителни продукти е какаото. Понякога то се смесва с различни добавки - вкусови или ароматични вещества, соя, малц или яйца, Които могат да бъдат причина за алергичната реакция.
Билковите и плодовите чайове като всеки друг натурален продукт могат да предизвикат алергии и тъй като често се използват с лечебна цел (при простуди, бронхити, храносмилателни смущения, заболявания на стомаха, бъбреците и пикочния мехур и др.), родителите трябва да бъдат крайно предпазливи. Препоръчително е да се направи алергична проба. Такива видове чай трябва да се консумират предпазливо при алергия към цветен прашец, при сенна хрема или сенна астма, особено ако в състава на чая има цветен прашец (например при цветовете на лайката) или когато са приготвени от семена на растения (копър или резене). Черният чай много рядко предизква алергични реакции, но е своеобразен наркотик, чието възбуждащо действие може да се изрази в сърцебиене, нямащо нищо общо с алергията. Въпреки това не е подходящ за малки деца (както и различните видове ароматизирани чайове на основата на черен чай) именно поради възбуждащото си действие.
Силен алерген е белтъкът на кокошото яйце. Той се всмуква лесно през лигавицата на стомашно-чревния канал. Жълтъкът има значително по-малко алергенни свойства, които при това намаляват силно при варенето на яйцата.
Пчелният мед също може да предизвика тежки алергии, тъй като в него може да попадне цветен прашец. За това трябва да се провери много внимателно, преди да се предложи на деца с алергия към цветен прашец.
При организиране на диетичното хранене трябва да се подбират продукти с минимални алергенни свойства. Трябва да се избягва говеждото месо, да се предпочитат агнешкото и бялото пилешко (по възможност от домашно пиле). За да се намалят алергенните свойства на месото, то се залива със студена вода, вари се 30 минути и булъонът се излива. След това се вари в чиста вода до готовност и булъонът отново се излива. По такъв начин екстрактните вещества с алергенно действие преминават в бульона. Именно по тази причина не само месните, но и рибените и гъбените бульони са противопоказани за деца с белтъчна алергия. Понякога могат да се проявят алергии към Животинските мазнини и те трябва да бъдат заменени с растителни.
Главната задача е да се открие хранителният алерген и да се изключи от менюто. Основното правило при диетичното хранене на дете с хранителни алергии е балансирано хранене с ограничаване на продуктите с бисока алергенна стойност. В случая може да бъде полезна следващата таблица, като се има предвид, че въпросът за индивидуалния избор винаги трябва да се съгласува с детския лекар или със специалист алерголог. Въз основа на хранителните продукти в дясната колонка, които могат да се използват като алтернатива на продуктите от лявата колонка, заедно с лекаря може да се състави хранителен режим, беден на алергени, който същевременно да задоволява физиологичните нужди на детето.

Източник: clubs.dir.bg


Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Мнение от magi71 » ср окт 27, 2010 8:10 am

Продукти, които често предизвикват алергии

Мляко и млечни продукти
Извара (кисело мляко, пълномаслено прясно мляко, твърди сирена)
Яйца
Яйчен белтък

Месо и колбаси
Говеждо,говежда и свинска карантия кокоше и пилешко,Свинско Телешко Лебервурст
Сурово пушени колбаси
Пушен бут

Риба
Морски риби, напр. херинга, треска

Зърнени продукти
Овесени ядки с люспите
Пълнозърнесто брашно, продукти от пълнозьрнесто брашно
Хляб, каша, Ориз (неполиран)

Зеленчуци
Сурови моркови
Целина сурова и варена
Сурови домати, пресни картофи (сурови), суров кромид лук, суров чесън

Бобови култури
Грах и леща, соя, бял боб, фъстъци

Плодове
Сурови ябълки
Сурови вишни
Сурово киви
Сурова праскова
Сокове от костилкови и семкови
Циструсови плодове (портокал, грейпфрут)

Подправки
Зелен босилек
Зелен кориандър
Зелен лук
Зелен копър
Зелен магданоз
Черен пипер (смлян и на зърна)
Къри
Смлян кориандър

Ядки и семена
Лешници, орехи, бадеми, маково семе, сусамово семе, слънчогледово семе, шам-фъстък

Други продукти
Хлебна мая, Мед (полски, цветен), Резене (чай, отвара),Чай от лайка (или отвара)

Продукти които рядко предизвикват алергии

Мляко и млечни продукти
Стерилизирано мляко (3% и 1,5% масленост), Сухо кондензирано мляко, Сирене от пълномаслено мляко, Меко сирене, бисокомаслено, напр. камамбер - 60 % масленост, Топено сирене,Течно кондензирано мляко, Краве масло Суроватка, Хипоалергенна млечна храна (с променен химичен сьстав, на казеиновия и суробатъчния белтък на кравето мляко или на соева основа; особено за кърмачета и малки деца), Козе и овче мляко и продукти от тях (не при алергия към казеин), Биволско мляко и биволско сирене (не при алергия към казеин)

Яйца
Яйчен жълтък (ако няма остра алергия към яйца; някои болни с такава алергия понасят добре сварен жълтък)

Месо и колбаси
Говеждо добре изпечено или задушено, Свинско добре изпечено или задушено, Агнешко или овнешко, Дивеч (сърнешко, заешко, еленско), Пуешко месо и птичи дреболии варени салами, Варена шунка

Риба
Сладководни риби (пъстърва, шаран), Морски риби (тон)

Зърнени храни
Елда
Просо
Обесени ядки без люспите, добре обработени
Пшенични трици
Хляб от различни Видове брашно, добре опечен
Ръжени сухари
Ориз (полиран)
Макарони без мляко и яйца

Зеленчуци
Варени моркови
Консервиран грах
Варени броколи
Варен алабаш
Консервирани домати
Варени аспержи
Зелена салата
Варено зеле, различни сортове
Варени картофи
Краставици
Печени патладжани
Печени или варени пиперки
Варен спанак
Варено червено цвекло
Варени тиквички
Варени земни ябълки

Плодове
Малини, сурови или варени
Къпини, сурови или варени
Френско грозде, сурово или варено
Варени ягоди
Дюли
Мандарини
Плодови сокове

Подправки
Сушен розмарин
Сушена мащерка
Сушена майорана
Сушена салвия (градински чай)
Джинджифил, пресен или сушен
Смляна канела
Настъргано индийско орехче
Карамфил, смлян или счукан, Дафинов лист, Смлян бял пипер, Смлян сладък червен пипер

Ядки и семена

Кокосови орехи

Други продукти
Марципан (домашно приготвен),Желе или конфитюр от плодове,Сироп от захарно цвекло,Елов и горски мед

Ето и някои продукти - заместители на храни, предизвикващи най-често алергии, като се има предвид, че въпросът за избора при всички случаи трябва да бъде обсъден с детския лекар или с алерголога:
• Заместители на Кравето мляко и неговите производни (ако няма алергия към казеина}:
• Овче мляко и овче сирене от 100 % овче мляко, рокфор (ако няма алергия към плесени)
• Козе мляко и козе сирене
• Кобилешко мляко (ако няма алергия към конския косъм)
• Биволско мляко и биволско сирене
• Соево мляко и продукти от него (например тофу) - може да се използва при алергия към казеина.
Добре е да се знае, че някои видове високомаслени сирена от пълномаслено краве мляко предизвикват усложнения само при остра алергия към кравето мляко. Възприема се по-добре, ако сиренето е варено или запечено. Топеното сирене се приема по-лесно, защото при производството се подлага на термична обработка, а твърдите сирена, особено с дълъг срок на годност, обикновено се понасят по-зле. При лека алергия към кравето мляко понякога може да се използват извара, кондензирано мляко сметана като добавка към ястията. В 98 % от случаите кравето масло в малки количества се понася добре. Прие тежки алергии може да се замени с растителен маргарин
Заместители на брашното, нишестето и покълналото зърно (пшеничен зародиш) при алергия към глутена:
Картофено брашно и нишесте
Кестеново брашно
Царевично брашно и нишесте
Бобово брашно (при липса на алергия към бобови)
Овесено брашно
Овесени ядки
Просено брашно (сорго)
Оризово брашно и нишесте
Соево брашно (при липса на алергия към соята)
Ечемично брашно (при липса на алергия към малц).
При употребата на хляб трябва да се има предвид, че добре обработените термично брашна по-рядко предизкват алергични реакции. Ръжените сухари също рядко предизвикват алергия, а белият хляб има по-голямо алергенно действие в сравнение с ръжения или с хляба от пълнозърнесто брашно.

Източник: clubs.dir.bg

Отговори