Вреден ли е глутена за бебето?
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Вреден ли е глутена за бебето?
Глутенът представлява протеин, който се съдържа в някои семена – пшеница, ръж, ечемик. Глутенът придава специфичната еластичност на тестото. Благодарение на неговите свойства той запазва газовете в тестото по време на печене и то бухва. След изпичането глутена (заедно със скорбялата) спомага за задържането на формата на изпеченото тесто.
Глутенът се използва широко във вегетарианската кухня и според някои по вкус е подобен на патешко месо.
Вероятно сте чували че глутена, който се съдържа в някои пюрета и каши не е полезен за бебето. Това е вярно – храни съдържащи глутен не се препоръчват за бебета на възраст под 6 месеца. Възможно е организмът да развие непоносимост към глутен, което автоматично изважда от менюто за цял живот храни, в които се съдържа той, а те никак не са малко. Това са всички продукти, в които има пшеница, ръж или ечемик. Тази непоносимост е болестно състояние на тънките черва и се наблюдава още между 9 и 18 месец на детето. Симптомите са: загуба на тегло или бавно наддаване, липса на апетит, раздразнителност.
Ако приготвяте сама пюретата и кашите за бебето не трябва да имате притеснения. Ако обаче ползвате готови закупени продукти е необходимо внимателно да четете съдържанието на опаковката. За съжаление не винаги е отразено наличието на глутен, затова следете за наличието на зърнени продукти или растителна скорбяла.
По силата на законодателството в ЕС от Ноември 2005 всички производители на храни са задължени да уведомяват на опаковката, ако в продукта се съдържа глутен.
Източник: http://www.mamaibebe.com/?id=245
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Списък на съдържащите глутен храни!
Тъй като основните източници влизат в състава на невъобразим брой хранителни артикули, най-добре е да се четат етикетите, а при съмнение - да не се купува.
Не винаги от обявеното съдържание може да се разбере, дали продуктът съдържа глутен. Пшенично брашно често се използва за улесняване на преминаването на храната през машините за обработка, за поръсване на тави, така че продуктите да не залепват при печене, за повече обем при подправки и смеси от тях, и пр.
У нас, думи като "подобрители" и "подправки" често се използват за заместване на цели групи добавки в етикетите на стоките.
В черния списък влизат:
Пшеница (жито): зърната съдържат високи нива глутен
Булгур: приготвя се от жито
Durum: вид пшеница със твърди жълти зърна, използван широко за производство на макаронени изделия и спагети (от там идва цвета им)
Бялото брашно, пълнозърнесто, грахам, различните типове (500, 1150, 1050 и т.н.): те са правят от пшеница
Овес: съдържа известно количество протеин подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва
Ечемик: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.
Ръж: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.
Triticale: хибриден сорт, лабораторно създаден чрез комбинирането на пшеница и ръж, съдържа известно количество протеин подобен на глутена. (за щастие май не се използва у нас, но не съм 100% сигурна)
Шпелта: вид примитивна пшеница, съдържа известно количество протеин подобен на глутена.
Грис: прави се от пшеница
Кускус: прави се от пшеница.
Всякакъв вид пасата – макарони, спагети, фетучини и пр.: прави се от пшеница (durum).
Бакпулвер: някои производители добавят брашно, без да го упоменават на пакетчетата
Бульон на кубчета: може да съдържа брашно, в добавка към натриевия глутамат.
Соев сос: обикновено се получава от ферментирането на соеви зърна с пшенично брашно. Някои марки не се произвеждат от пшенично брашно, така че не е напълно изключен.
Предупреждение:
Много видове зърнени закуски и царевични пръчици съдържат значимо количество ечемик като добавка за вкус.
Всичко, на чийто етикет пише "нишесте", "модифицирано нишесте", "хранитело нишесте", крие опастност от съдържание на глутен и следва да се избягва.
Млените подправки като бял/черен пипер и някои готови подправки съдържат брашно или нишесте като източник на допълнителен обем.
Всеки продукт, който съдържа неопределени (неописани подробно) подстладители или стабилизатори, може да е опасен, тай като последните могат да са произведени от пшеница.
Тъй като основните източници влизат в състава на невъобразим брой хранителни артикули, най-добре е да се четат етикетите, а при съмнение - да не се купува.
Не винаги от обявеното съдържание може да се разбере, дали продуктът съдържа глутен. Пшенично брашно често се използва за улесняване на преминаването на храната през машините за обработка, за поръсване на тави, така че продуктите да не залепват при печене, за повече обем при подправки и смеси от тях, и пр.
У нас, думи като "подобрители" и "подправки" често се използват за заместване на цели групи добавки в етикетите на стоките.
В черния списък влизат:
Пшеница (жито): зърната съдържат високи нива глутен
Булгур: приготвя се от жито
Durum: вид пшеница със твърди жълти зърна, използван широко за производство на макаронени изделия и спагети (от там идва цвета им)
Бялото брашно, пълнозърнесто, грахам, различните типове (500, 1150, 1050 и т.н.): те са правят от пшеница
Овес: съдържа известно количество протеин подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва
Ечемик: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.
Ръж: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.
Triticale: хибриден сорт, лабораторно създаден чрез комбинирането на пшеница и ръж, съдържа известно количество протеин подобен на глутена. (за щастие май не се използва у нас, но не съм 100% сигурна)
Шпелта: вид примитивна пшеница, съдържа известно количество протеин подобен на глутена.
Грис: прави се от пшеница
Кускус: прави се от пшеница.
Всякакъв вид пасата – макарони, спагети, фетучини и пр.: прави се от пшеница (durum).
Бакпулвер: някои производители добавят брашно, без да го упоменават на пакетчетата
Бульон на кубчета: може да съдържа брашно, в добавка към натриевия глутамат.
Соев сос: обикновено се получава от ферментирането на соеви зърна с пшенично брашно. Някои марки не се произвеждат от пшенично брашно, така че не е напълно изключен.
Предупреждение:
Много видове зърнени закуски и царевични пръчици съдържат значимо количество ечемик като добавка за вкус.
Всичко, на чийто етикет пише "нишесте", "модифицирано нишесте", "хранитело нишесте", крие опастност от съдържание на глутен и следва да се избягва.
Млените подправки като бял/черен пипер и някои готови подправки съдържат брашно или нишесте като източник на допълнителен обем.
Всеки продукт, който съдържа неопределени (неописани подробно) подстладители или стабилизатори, може да е опасен, тай като последните могат да са произведени от пшеница.
- zizinka
- майстор с шприц
- Мнения: 4
- Регистриран на: пет юни 24, 2011 7:20 pm
- :: 3 рецепти от zizinka
- :: 14 снимки от zizinka
- Местоположение: Velingrad
Здравейте. Имам един въпрос, но не исках да отварям нова тема, затова реших да го задам тук, защото е сходен. Става въпрос за захарта. Имам племенниче на 6 месеца, сестра ми слага захар в почти всичко, което му дава (освен кърмата) - вода, сокове, друго мляко. Това вредно ли е? И какво е оптималното количество, което бебе на тази възраст може да поема? Ще се радвам ако някой сподели. Лек ден
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Най-вреден от всичко е навикът. Веднъж научени на сладки храни, децата отказват здравословните. Захарта доставя на организма само празни калории, без минерали и витамини. Така децата образуват нови мастни клетки още в бебешка възраст. Сладките питиета причиняват кариес на млечните зъби, които от своя страна са важни за трайните. Да не говорим, че преждевременно изпадали млечни зъби са същия проблем като изпадали трайни зъби - храната не може да бъде сдъвквана, както е нужно, децата гълтат почти без да дъвчат и това е пагубно за здравословното хранене, тъй като храносмилането започва в устата. Виждала съм и деца със зъбни протези, на които са им били извадени ВСИЧКИ млечни зъби. Тъжна картина. Освен това бактериите, "живеещи" в кариеса, са вредни и за сърцето. Захарта променя и влияе на чревната флора. Гъбични инфекции в червата - от незабележими до много тежки са само едно от последствията. Нездравата чревна флора обуславя слаба имунна система, различно (нездраво) усвояване на останалата храна. Това са някои от вредите, за които се сещам. Преимущества от захарта няма, по-точно за съвременния човек няма. По време на цялата еволюция сладките храни са били бърз източник на енергия, но на днешно време ние всички поемаме многократно повече енергия, от колкото ни е необходимо.
www.facebook.com/artandhobby