Детският апетит

Храни за малките, по-малките и най-малките
Отговори
Потребителски аватар
magi71
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1507
Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
:: 537 рецепти от magi71
:: 950 снимки от magi71
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Детският апетит

Мнение от magi71 » пет окт 01, 2010 9:18 pm

Детският апетит

Понякога се оказва, че за да нахраниш любимото си чедо се изисква много фантазия, плюс търпение и уникална убедителност. Всъщност нужно ли е да се правим на шутове в името на още една хапка и какви са тайните на детският апетит

Изображение

Много грижовни майки и бащи преследват децата си с лъжица в ръка, за да може отрочето да хапне определено количество, включват всевъзможни помагала в мисията от рода на телевизия, музика и какво ли още не. Друга група родители, не по-малко загрижени са децата си пък имат друг подход – просто оставят детето да избере кога и колко да хапне и си спестяват мъките и театъра. Кой е правилният подход всеки решава сам за себе си. Важното е да имаш достатъчно информация, да избираш здравословна храна за семейството си и да имаш повече доверие на мъничето.

Що е то апетит?
Първото, което му минава на ум през главата на един родител, когато детето отказва да се храни е, че то вероятно е болно. Действително, пониженият апетит е един от признаците за здравословен проблем. Но ако причината е тази, то паралелно с това ще има и други признаци. Например сънливост, слабост, умора, температура или стандартните за настинка или грип. Ако детето е болно, съвсем нормално е организмът му да няма нужда от храна, тъй като събира сили за борба с болестта, има нужда от почивка и прочистване. Именно по тази причина не бива да насилваш детето да хапва ако няма апетит. Колкото по-сериозно е заболяването, толкова по-голяма е загубата на апетит. Но в такива случаи е важно да имаш доверие на естествените природни закони и да не насилваш нещата с храната.
Според наскоро проведено изследване в Германия, нормално развиващото се дете може да хапва само по два пъти на ден, без това да има последствия за здравето и развитието му. Ние, възрастните, сме навлезли в рутината на храненето, която нашата цивилизация ни е наложила постепенно. Но детският организъм все още е твърде близо до естественото състояние на нещата и именно за това мъничетата искат да похапват по различно време и в различни количества, а не непременно по графика, който следваме ние.
Съвсем естествено е детският апетит да има прилив и отливи, това са определени периоди от растежа на организма, които са съвсем нормални за децата.
Тялото е съвършена биологична система и търси своя баланс, така че ако в един момент е поело по-калорична храна, в следващия ще компенсира с понижен апетит. Освен това е съвсем нормално децата да имат различни вкусове и предпочитания, едно може да обича сладко, друго кисело. Съвсем нормално е детето ти да не харесва определени храни и да има други – любими, които може да похапва всеки ден. Така че не му се сърди, когато откаже ястието, за което си изгубила много време в приготвянето, нищо лично. Ако се замислиш и с теб е така, както и с всички останали хора, просто всеки има вкусови предпочитания. Но когато стане въпрос за децата ни, сме склонни да забравяме този факт.
Друга особеност на апетитът е, че може да се променя в зависимост от сезона. Лятото е времето на по-леките храни, а зимата на по-тежките.
Същевременно похапването зависи и от двигателната активност на детето, апетитът се увеличава при наличието на интензивно движение, игри и спорт.

Не забравяй, че насилственото предлагане на храна може да предизвика отвращение към нея и трайно нежелание за хранене.

В крайна сметка яденето трябва да е удоволствие, за да има истинския
благотворен ефект върху тялото. Децата много бързо усещат напрежението и притесненията на родителите, така че ако си изпълнена с негативни емоции, това те обрича моментално на неуспех в мисията „хранене”.

Няколко златни правила:
 • Не се опитвай да нахраниш детето като го шантажираш с наказания, заплахи или награди. Храната трябва да носи удоволствие.
 • Не използвай храна за разрешаване на емоционални проблеми на мъничето. В последствие то ще свързва яденето с негативни моменти.
 • Не храни детето, когато е разстроено, преуморено или когато му се спи.
Ако детето няма апетит и това те тревожи сериозно, имай предвид, че:
Активните игри, физическото натоварване, разходките на свеж въздух са идеален способ за подсилването му.
Използвай ярки цветове, когато готвиш и приготвяш блюдото на детето. Шарената
посуда и веселите мотиви по приборите забавляват децата.
Нека детето се храни заедно с възрастните в семейството, а не изолирано и с различна храна.
Оформяй храната в чинията му, така че да образува фигурки, лице, цвете или животно.
Ако искаш детето да се храни здравословно, не бива да държиш в хладилника
вредни изкушения. Няма как детето да яде зеленчуково пюре, докато баща
му изпразва чиния с пържени картофи, кетчуп и майонеза.
Дай на детето възможност за избор. Дори да има само два варианта, важното е
да го попиташ кое предпочита. Детето се чувства поласкано, когато
изборът е негов.

Причини за отсъствие на апетит:
 • Индивидуалните особености на организма са от значение, някои деца се
  нахранват с малко, други имат нужда от повече. Важното е да не сравняваш
  твоето с останалите. Скоростта на обмен на веществата при всеки е
  различна.
 • Темповете на растеж също са различни при децата. Към края на първата година постепенно се понижават и съвсем нормално
  апетитът да поспадне. Нуждата от
  калории се променя според тези темпове. Съществуват също и сезонни
  колебания на ръста – през зимата се забавя, а през лятото се увеличава.
 • Важно е и количеството енергия, което детето губи ежедневно. Колкото е
  повече, толкова повече ще са и нуждите от набавянето на нови чрез
  храната.
 • Емоционалното състояние на детето е от ключово значение. Ако то е в преходен период, развълнувано, радостно,
  тръгващо на ясла или градина, нищо чудно да има и проблеми с апетита.
 • Кризи на възрастта – те са свързани с осъзнаването на собствената личност и
  отстояването и очертаването на нейните граници. Това се случва
  обикновено през втората или третата година, след това в предучилищна
  възраст и през пубертета. Негативизмът може да се изрази в отказ от
  хранене, обличане изобщо от съдействие на родителите.
Изображение


Източник


Потребителски аватар
gigi.2000
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 840
Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
:: 15 рецепти от gigi.2000
:: 39 снимки от gigi.2000
Местоположение: Русе,Щръклево

Мнение от gigi.2000 » ср окт 06, 2010 8:45 pm

Винаги съм се придържала към тези правила по отношение храненето на децата си. Смятам, че здравото дете няма да припадне от глад. Гладни ли са-надават вой, и ядат колкото искат-това зависи от тях.А какво ядат зависи от мен. В къщи няма чипс, крекери и всички останали "боклуци" с лъскави опаковки. Естествено, и моите деца ядат вафли, но не безраборно, защото нямат достъп до тях. За сметка на това на масата винаги има плодове.Истината е, че сами не посягат към фруктиерата, но и за това си има начин-пълня им две купи с изчистени и нарязани сезонни плодове и им ги връчвам.След минути купите са празни :wink: . Единственото нещо, за което настоявам да се консумира задължително, е водата. Надявам се това, което им показвам като начин на хранене, да им остане като верую.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб май 21, 2011 10:16 am

Много интересна статия! Аз като майка на почти 16-годишен тийнейджър, която през всичките години се е придържала и ръководела точно от такова разбиране, мога да кажа: абсолютно вярно е!
Никое дете не се самоунищожава от добоволно гладуване, всяко дете има много точен усет за собствените си потребности!
Единственото, за което статията не нищо не казва, са намесите на баба и дядо! :roll:
Брат ми има 3 годишно момченце, което не харесва всичко. Сега тъща му им беше на гости за 1 месец и имаше много грозни сцени... :( Бабата постоянно даваше на детето сладичко - донесени от БГ вафли Мура, киндер шоколад, пудинги. А като дойдеше момент да седнат на масата - детето отказва да яде. И накрая брат ми се намеси, при което бабата заплака! Това дете нищо не ядяло, ако и сладичко не си хапнело, нямало да има никаква енергия! :eek: Снахата седи между два стола, тя не иска да противоречи на майка си, брат ми пък в ролята на лошия зет....бабата плаче и иска да се прибира в БГ като било тъй... абе, лоша работа :( И на мен ми направи дори сцена, когато в супера между щандовете със сладки неща малкия ми каза, че иска шоколад, а аз съвсем автоматично отговорих, че не може. Бабата ми казва: еййййй, за едно шоколадче ти се досвидя! И после към детето: Ела, баба ще ти купи шоколадче! Аз бях като гръмната!...

Даааа, появата на нов член в семейството е невероятна радост, но и най-голямата отговорност в живота. А понякога и най-трудната борба :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
lucky6
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 7 рецепти от lucky6
:: 13 снимки от lucky6

Мнение от lucky6 » ср май 25, 2011 9:18 am

Ох, БЛАГОДАРЯ ВИ!!!! Вие ме успокоихте, че не съм толкова "лоша майка", която не дава "нищо" на детето си. Под "нищо" бабите, а учудващо и майките разбират шоколад, бисквити, пръчици, чипс....
Не мога да си обясня защо повечето хора като видят малко дете решават, че е умряло от глад и започват да му тикат в ръцете парче питка, шоколадови бисквити и т.н. Дори и непознати! Защо не попитат майката "Може ли да му дам еди какво си?". И как преценяват, че от два шоколадови бонбона на 8 месечното бебе нищо няма да му стане?! Странна ми е гледката 3-4 майки в парка в 11 часа се оплакват една на друга как децата им не искат да ядат манджи и през това време им бутат зръчно и солети в ръцете?! За мен това е абсурдно! Да не говорим, че често по кафетата виждам как се отваря пакетче захар и се изсипва в устата на детето, защото искало?! Че как се е сетило да поиска?
У нас парчето шоколад е десерт, който се яде след супата и/или манджата. Бисквитата и вафлата се предлага с киселото мляко.
Звуча като тиранин..., но така ще е докато навърши 16 г.! После да яде каквото си поиска...


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб май 28, 2011 11:07 am

...........................

Не, Теодора, определено не си лоша майка, бих казала даже напротив :thumup:
Толкова е лесно и логично да разбереш кой се държи благосклонно към детето: обичаш детето си - значи му желаеш само най-добрите неща. Най-добрите неща са здраве, дълголетие, качествен живот. Тези неща се постигат БЕЗ, а не СЪС сладките неща. Готово, какво толкова има да се мисли :)

Познавам толкова много хора - мъже и жени, които цял живот вечно се ограничават в храненето и живеят с чувството, че пропускат голяма наслада от живота. Това е толкова тъжно, защото всъщност те не гладуват, напротив, имат си всичко, но това чувство е в главите им, защото от ранно детство още са ги научили (най-често неволно и от недоимък!), че сладичкото е това, което ти е нужно за да си щастлив от храната, че шоколадчето е малкия лукс, който прави храненето завършено, че имаш ли сладко на трапезата, значи си "добре", заможен си.... В нашата къща например десерти няма, никога не съм правила и поднасяла десерт (десерт като последна приключваща част от храненето имам пред вид). Като правя торти и сладкиши, те са от време на време, най-често с повод, и се ядат със следобедното кафе. Дори когато имаме гости, след храненето има има по едно еспрессо например, а тортата е чак след няколко часа, сама за себе си, за да може да бъде оценена по заслуги ;)
Така сладкориите си остават изключения и не са част от храненето.
www.facebook.com/artandhobby

elena13677
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 611
Регистриран на: нед окт 09, 2011 3:14 pm

Мнение от elena13677 » вт ное 06, 2012 1:33 pm

Благодаря на magi71 за прекрасната статия. Тъкмо търсих нещо за апетита при децата. Синът ми е на 1год и 1 месец отказва да яде.По цял ден почти нищо не слага в устата освен нектари и кисело мляко. Само вечер си хапва добре.Бях се притеснила,но статията много ми помогна. :thumup:


Отговори