А децата?

Вегетарианци и вегани - за хората, които по една или друга причина избягват някои храни
tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

А децата?

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 12:26 am

Ето тема, която мисля, че ще е интересна на голяма част от форума, понеже забелязах, почти всички имате деца.


В днешно време се увеличава броят на младите хора, които изключват месото от храната си и стават вегетарианци, не само по здравни, но също и по икономически, екологични, етични или философски причини. Тяхното решение обаче е съпроводено често с несигурност, предизвикана от информация, непризнаваща правилността на вегетарианското хранене. Също така и техните родители се страхуват дали безмесното хранене е достатъчно и безвредно. Едновременно с това много родители-вегетарианци дават вегетарианска храна на децата си и затова биват подлагани на натиск от обкръжението си, дори от детските лекари.

Източник за негативните възгледи за вегетарианството за съжаление е, от една страна, неинформираността на лаиците, а понякога и на специалистите за съвременните научни представи в областта на храненето, а от друга, че чешките лекари, занимаващи се с храненето, се срещат най-често с вегетарианци, които са си увредили здравето от незнание относно правилното вегетарианско хранене (което се среща и при традиционно хранещите се и дори при тях то е още по-често срещано явление). Чешкото общество за хранене и вегетарианство заключава от приведените факти, че е необходимо повишаване на информираността, за да се избягнат уврежданията на здравето от неподходящо хранене и обратно – да се използват позитивите, които вегетарианството предлага за телесно и духовно здраве.

[size=0]Няколко бележки относно детското вегетарианство[/size]

Вегетарианството и растежа на децата.

Доказано е, че децата, хранещи се с вегетарианска храна, се развиват нормално. Техният растеж протича нормално и се достига до нормален ръст. Трябва да се знае, че в днешно време, когато магазините предлагат огромно количество храни, не съществува проблемът за недохранване, а точно обратно – за прехранване. Прехранването при вегетарианския начин на хранене е много по-рядко срещано в сравнение с обикновения начин на хранене с месо. Ясен отговор на въпроса за достатъчността на вегетарианското хранене може да се намери от Американската диетична асоциация (1997-2001), която казва: “Добре балансираната лактоововегетарианска и веганска храна задоволява хранителните нужди на децата и подрастващите и води до нормално израстване”.

Вегетарианството и необходимостта от животински храни.

На детето е необходимо по време на кърменето майчиното мляко. За кърмачето то, разбира се, е безспорно най-добрата храна. Кърменето продължава за детето половин до една година, така че след свършване на кърменето не съществува никаква належаща нужда от консумация на мляко. Ако детето по различни причини не е кърмено, трябва да получава кърмаческа храна. Тази проблематика надхвърля размерите на този текст. Растителната храна предлага и достатъчно растителни белтъци и основни аминокиселини, които са незаменимата съставна част на храната. Преди години беше научно доказано, че при правилен състав на вегетарианската храна цялостният прием на белтъчини е оптимален. В Чехия все още битува митът, че е необходимо детето да консумира голямо количество белтъчини. Много страни не признават отдавна това твърдение. Само за сравнение: препоръчителната дневна доза белтъчини за деца от 4 до 6 години в Чехия (съгласно официална препоръка от 2002 г.) е 66 гр. Противоположно на това, в Германия, Австрия и Швейцария за децата на същата възраст дозата е 18 гр белтъчини, в Обединеното кралство е 20 гр, в САЩ – 24 гр на ден. Както се вижда, в споменатите страни препоръчаното количество на белтъчините е 1/3 от това в Чехия. Те знаят, че приемането на голямо количество белтъчини е по-скоро вредно за децата (тези белтъци са в по-голямата си част от животински произход), отколкото полезно. За вредно се смята количество над 2 гр/кг телесно тегло на ден, т. е. за тази възрастова категория вредно е количество над 36 гр на ден.

Децата вегетарианци и физическите им възможности.

Растителната храна съдържа голямо количество захариди, които са подходящ източник на енергия за организма. В храните от животински произход има по-голямо съдържание на белтъчини и мазнини, но тяхното изгаряне при физическо натоварване не е така изгодно. Има много атлети, тенисисти, триатлонисти, хокеисти и футболисти, които са изпитали изгодата от вегетарианското хранене при спорта, като я използват при това, за да достигнат по-добри спортни резултати пред другите. И в Чехия редица спортисти – младежи, които от дълго време са вегетарианци, достигат отлични спортни резултати. Например Ян Кинта е успешен младежки представител – през 2001 г. е заел три първи места на световното първенство по мотоциклетизъм. Той и родителите му от много години са вегетарианци.

С какво да заместим месото в менюто си?

В преходния период към вегетарианството се препоръчва консумацията на соеви и зърнени концентрати, които създават отлична визуална и вкусова представа за месо. Полуфабрикати като соеви гранули или кубчета и соеви шницели са много хранителни и могат да заменят месото, без неговите негативни последствия за организма. Добре дозираната вегетарианска храна, състояща се от зърнени храни (жито, ръж, ориз, овес, царевица и др.), зеленчуци, плодове и бобови растения предлага достатъчно енергия, като не е необходим някакъв специален заместител на месото. При лактовегетарианството месото частично се заменя с млечни продукти.

Вегетарианството и приема на желязо.

Точното количество желязо за детето е много важно – то, както и количеството на всички останали хранителни съставки, трябва да са оптимални. При по-ниско или по-високо приемано количество могат да възникнат здравословни проблеми. При недостиг на желязо се получава анемия, а при приемането му в по-големи количества се увеличава рискът от атеросклероза на кръвоносните съдове. Анемията от недостиг на желязо често е здравословен проблем. Среща се често както при вегетарианци, така и при невегетарианци. Децата-вегетарианци не страдат от анемия по-често в сравнение с децата невегетарианци. Ако възникне проблем при детето-вегетарианец, трябва да се търси причината, както и при всяко друго дете. В зависимост от причината трябва и подходящо лечение. Ако причината се търси във вегетарианската храна, може да доведе до това да не се установи истинската причина и лечението да се занемари.

Вегетарианството и плътността на костите.

Една от проявите на лош здравословен статус на хората е чести счупвания на големите кости, което в някои случаи може да доведе и до смърт. Това също е във връзка със състава на храната. Рисков фактор тук е консумацията на животински белтъчини. Те по негативен начин влияят на обмяната на калция в организма. Най-големият източник на животински белтъци в човешката храна е месото. Затова в страните с голяма консумация на месо счупванията на костите са значително по-често срещани, обратно – в страните с ниска консумация на месо тези случаи са много по-малко. Например в Германия средната консумация на животински белтъци е над 60 гр дневно на 1 жител, а броят на счупванията на бедрената кост е 200 на 100 000 жители за година. В Нигерия средната консумация на животински белтъци е 8 гр на ден, а броят на същите счупвания е 0,1 случая на 100 000 жители за година. По-точна представа за счупванията на ябълката на бедрената кост дават следните 3 графики:

Изображение


Изображение


Изображение

В Чехия консумацията на месо е висока и затова много граждани в напреднала възраст имат тежки счупвания. При това често препоръчваният висок прием на калций в продуктите от краве мляко не е решение на този проблем, защото се повишава консумацията на животински белтъчини, а с това и рискът от счупванията на костите.


Вегетарианството и захарният диабет.


Изследванията показват зависимост между консумацията на месо и заболяването от диабет първи тип. Този диабет най-често се проявява още в детството и изисква използване на инсулин през целия живот. В страните с висока консумация на месо това заболяване е често срещано и обратно – в страните с ниска консумация се среща рядко. Зависимостта на наличието на диабет тип І от консумацията на месо и зърнени храни при популацията е показана на следващите графики:

Изображение


Изображение
***


Основна информация за състава на храната.


За правилният растеж и развитие на детето храната трябва да предлага достатъчно енергия и да бъде в подходящо съотношение. Основните хранителни съставки в човешката храна са белтъци, мазнини и въглехидрати. Незаменими са също минералите и витамините. Вегетарианската храна е комплексна и предлага при оптимално съотношение всички необходими хранителни съставки. При съставяне на вегетарианското човешко меню не е необходимо маниакално (прекалено грижливо) да се следи състава и съдържанието на хранителните съставки и подреждането им. Необходимо е да се спазват известни правила – например комбиниране на отделни видове от храните, които се допълват (хляб и боб, грах с ориз и т. н.), консумация на много пресни плодове и зеленчуци, както и редуване при приготвянето на храните. Важно е да се използват нерафинирани храни, които да респектират вкуса на детето, така че храната да задоволява не само хранителните потребности на организма, но и потребностите на неговата психика.


Трябва да се отбележи обаче, че някои хранителни съставки, които често са недостатъчно набавяни, трябва да бъдат осигурени и при вегетарианството. Това са:

йод – отличен източник са морските водорасли, също стар боб, зелени зеленчуци и др., за лактовегетарианците – млечните продукти, а същевременно готварската сол, някои минерални води; ако има риск за йодна недостатъчност може да се приема йодамин.

магнезий – източник са зърнените храни, бобовите храни и обикновените салати; липсата на магнезий не заплашва вегетарианците.

По-нататък трябва да се наблюдава приемът на витамин В12 – лактоововегетарианците го приемат с млечните продукти, при което дневната доза, обезпечаваща необходимото количество витамин В12, е сравнително ниска и отговаря на 5 гр сирене или 25 мл мляко. Веганите трябва да си набавят витамин В12 от някои от следните източници: бирена мая, хлебна мая, хранителни добавки или обогатена на витамин В12 храна, например някои овесени храни. Храни, обогатени с витамин В12, са на разположение във всички магазини в Чехия.


Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнение от MANI » нед фев 22, 2009 9:06 am

Мисля,че това е личен избор и детето трябва да прецени само като стане на нужните години!
http://www.radikal.ru]Изображение

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 11:32 am

MANI написа:Мисля,че това е личен избор и детето трябва да прецени само като стане на нужните години!
Ами докато стане на нужните години?

А и в интерес на истината, мислиш ли, че дете на вегетарианци изобщо ще му хрумне да яде месо, преди да е влязло в гимназията? Ние имаме едн приятелска двойка, вегетарианци, които имат момиче на 2 години и половина. Казаха, че когато отидат на ресторант, са й предлагали ако иска да поръчат месо, колкото да опита, но детето отказало.

Така че, докато детето стане на нужните години, то ще се съобразява според мен с вкусовете на родителите си, а тов е доста дълъг период от време.

Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнение от MANI » нед фев 22, 2009 12:46 pm

И аз не ядях риба,защото майка ми не обича,но сега разбрах,че е едно от най-вкусните и полезни неща за съжаление.От тази гледна точка го казвам.Ако като малко не му се натрапва това то няма как да откаже,все пак децата копират,а на две години малко трудно може да асимилира какво харесва и какво не според мен.Ако е на градина и вижда другите деца как си хапват и то ще поиска.
http://www.radikal.ru]Изображение


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед фев 22, 2009 1:33 pm

Аз намирам, че и Пети и Лили имат право.

Ето как аз не съм кусвала качамак, защото майка ми го свързва с травмите от гладните следвоенни години и никога не го е правила.

Същата долу-горе тема съм писала при неофобията, че ако на децата не се предлага, те нямат как да си го набавят, дали месо, дали плод, дали друго.

Свободната воля, правото на избор. Разбирам всичко. Но това, което прави разликата в случая е друго:
не просто "Не обичам", а "Убеден съм, че е вредно".

Вегетарианците, които не консумират месо по убеждение, а не защото не го обичат, никога няма да предложат на децата си месо. Това е същото, ако някой мен се опита да ме убеди, че детето ми има право да пробва алкохол например.
Може да ви се струва преувеличено, но още поколението на нашите баби е давало на децата вино, за да спят добре. Моя приятелка навремето роди и детето й имаше колики, пищеше цялата нощ. Баба й, която беше дошла от село, и каза:
"Ама Кате, чедо, ми ти шъ капнеш ма, ми дай му малко винце, да ти е мирна главата!"
Катя: "Не може, бабо, ами това е бебе!"
"Ъ, бебе, ний наще как сме ги гледали? По 5 по 6 като сме ги имали? Дай му винце, нищо му няма, виж баща ти коскуджа мъж станал!"
Приятелката ми беше поразена, аз също!

Защо разказвам това? За да онагледя разликата. Ако тогава никой не е знаел вредата от алкохола, то днес се знае. Ако днес ние (и аз) си запушваме ушите за вредата от месото, то може би след 50 години ще е такава непоклатима истина, както и факта, че замята се върти. Кой знае?!

А медицината е на страната на вегетарианците.
Темите, които Лили е сложила, изглеждат много може би. И изглеждат екстремни. Ама аз знам, че са само върха на айсберга, защото съм ги чела тези неща, и много други, когато моят син отказва месо.

Децата имат право на избор, между нещата, които са важни и полезни за тях. А да не се сблъскват с вредното, особено когато не могат да го различат, е отговорност на родителите. И всяка майка и всеки баща полагат усилия СПОРЕД СОБСТВЕНИТЕ СИ убеждения. Ето това е.

Правото на избор означава право на мнение. Да знаеш всичко за двете страни и да избереш между тях.
Ако ние покажем на децата си цялата истина за държането на животните, как пилета се излюпват без майка, как ги топли лампа, как стоят в железни клетки по 30-40 натъпкани, как избухва канибализъм между тях, понеже психиката им не издържа, как до смъртта си не виждат небе, как биват заколвани на акорд, скубани и нарязвани от машини, ако децата това един път го видят, вярвайте ми, няма да кусат повече. С моя син беше така. И ме нападна с думите КАК СИ МОГЛА ДА МИ ДАВАШ ДА ГИ ЯМ!!!!
В такъв момент ППРАВОТО НА ИЗБОР добива съвсем други измерения!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнение от MANI » нед фев 22, 2009 2:27 pm

Не искам да споря,успорвам т.е.Не харесвам начина по който се сдобиваме с месото,но не съм съгласна че е вредно.Пак подчертавам аз не съм заклет любител на месото и ако трябва да съ чесна не обичам свинско и телешко.Предпочитам пиле и риба,а също и заек.Не усещам потребност от него ,но не го и отричам.Не искам да бъда разбрана погрешно.Но продължавам да твърдя че трябва да се вкуса ако ти хареса ядеш,ако не опитваш нещо друго!
http://www.radikal.ru]Изображение

Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » нед фев 22, 2009 3:26 pm

Чета форума и ми стана интересно.По-принцип всичко което изглежда примамливо и е вкусно, в повечето случай е вредно.Има много химия и е пържено.
Моето дете не обича млечни продукти,пробвала съм да слагам при приготвянето на храна топено сирене например,веднага го усеща и казва- няма да ям.Но това не значи ,че няма да има калций и че това е много важно за зъбите и костите.Това е поредната лъжа!В Азия например не ядат никакви млечни продукти,от скоро навлизат на техния пазар.Използвам Азия за пример,защото много съм чела и съм живяла в такава държава.Знам как се хранят и знам колко са дълголетни а за болести да не говорим.Те се хранят предимно със зеленчуци,който не се пържат а се задушават в повечето случай. Не варят по 30 мин и всичко, което е важно за организма просто е унищожено.Използват малко мазнина( Разликата между китайската храна и другата азиатска) На тяхната трапеза има месо ,но винаги прясно и никога мазно.Те не купуват нищо което е замръзено .Имат много подправки ,които се ядат пресни.Месото е винаги в малко количество.На 500 гр.зеленчуци е 100 гр. месо.Навсякъде има надписи.НЕ ЯЖТЕ МЕСО,ЯЖТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ !.
Там не знаят какво е зъболекар-На малки деца не се дават сладкиши. Плодовете са задължителни.
Едно дете трудно може да реши кое е правилното,ако не му се обясни .Рали е права.Не трябва да се натрапва .Имах случай преди няколко месеца,бях в Канада при приятели.Пазарувахме за вечеря и момчето което беше с нас-вегетарианец, беше изцяло против да купуваме месо ,в тях това не се готвило.Купихме кренвирши някакви и зеленчуци.По време на вечерята той попита можели да пробва кренвиршите,но да не казваме на баща му.Това момче е на 23 год.Хареса му много Просто давам пример.Кренвирши,които при всички положения трябва да се избягват ,вкусни ,но вредни.И как момче под натиска на родители не се храни с месо,не защото знае ,че е вредно а защото родителите са казали НЕ!
Аз самата си увредих здравето от неправилно хранене,промених много неща в готвенето и има резултат.Не пия антибиотици,просто премахнах повечето вредни храни и промених начина на готвене.Всички които пишат по тези теми тук,го пишат от опит.Всеки има право на избор,но трябва да си зададе поне един път въпроса-ЗАЩО НАСЕЛЕНИЕТО Е ТОЛКОВА БОЛНО И КАКВА Е ПРИЧИНАТА?
КОЕ Е ДОБРЕ ЗА МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ? НЕ да се търси вариант, когато вече си болен.Всичко се трупа в организма и един ден организма отвръща на нашите действия.
Ние трябва да помогнем на децата да разберат кое е правилно за тях ,за да са здрави.А те сами ще решат кой път да изберат.

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » ср мар 18, 2009 12:03 am

ЗАЩО НАСЕЛЕНИЕТО Е ТОЛКОВА БОЛНО И КАКВА Е ПРИЧИНАТА?
КОЕ Е ДОБРЕ ЗА МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ? НЕ да се търси вариант, когато вече си болен.Всичко се трупа в организма и един ден организма отвръща на нашите действия.
Ние трябва да помогнем на децата да разберат кое е правилно за тях ,за да са здрави.А те сами ще решат кой път да изберат.
Много добре казано, Десислава. Цитирам те, просто за да се обърне внимание на тази много хубава част от поста ти.

Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

Мнение от desislawa » чет мар 19, 2009 11:20 am

Благодаря:) Това не е лесна задача.Когато аз обеснявам на моите деца, защо не трябва да ядат нещо те ми казват"Пак ли си чела отровна книга" Но постепенно успях да ги убедя и храните които не ядат- сами го решиха.Вече чипс ,близалки, сладкищи и кола не консумират.Упрекват ме за отровните книги,но дава резултат.Само с Мак доналд не мога да се справя още.Но и това ще стане.:)

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » чет мар 19, 2009 7:59 pm

desislawa написа:Благодаря:) Това не е лесна задача.Когато аз обеснявам на моите деца, защо не трябва да ядат нещо те ми казват"Пак ли си чела отровна книга" Но постепенно успях да ги убедя и храните които не ядат- сами го решиха.Вече чипс ,близалки, сладкищи и кола не консумират.Упрекват ме за отровните книги,но дава резултат.Само с Мак доналд не мога да се справя още.Но и това ще стане.:)
Ох не знам какво му има на Макдоналдс толкова. За мен не беше трудно изобщо да се откажа от колата и кафето, от месото пък никак, както и от всякакви чипсове и сладкишчета в пластмаса.

Обаче от време на време, особено като съм много гладна, ми се прияжда в Макдоналдс и само с усилия устоявам...


Отговори