Вредно или полезно?

Вегетарианци и вегани - за хората, които по една или друга причина избягват някои храни
Отговори

Какво мислите за вегетарианството?

Не бих се лишил от месото, но проявявам разбиране към хората, които го правят.
23
62%
Аз самият съм вегетарианец и се чувствам добре.
7
19%
Опитах да се лиша от месото, но не успях.
3
8%
Никога не бих се лишил от месото и смятам вегетарианците за доста глупави.
4
11%
 
Общо гласове: 37

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Вредно или полезно?

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 12:03 am

Естествено ще ви споделя информация за това защо вегетарианството е полезно. Свободни сте да подберете факти в защита и на противоположната позиция, ще ми е интересно да прочета.

Медицинската общност все още не е единодушна в отговора на въпроса полезно ли е месото или вредно, но ето цитати на няколко специалисти, които са на мнение, зе е полезно.


Д-р УИЛЯМ КАСТЕЛИ
“Вегетарианците имат най-добрата диета. Те имат най-ниските нива на сърдечно-съдови болести в сравнение с всяка друга група в страната (САЩ)... Някои хора се подиграват на вегетарианците, но те имат най-ниско ниво на сърдечните удари (сърдечните инфаркти) и 60% по-малко случаи на рак. Сега те надживяват другите хора с около 6 години.”

НИЙЛ БЪРНАРД – Президент на лекарския комитет за отговорна медицина (САЩ):
“Месодобивната индустрия е довела до повече смъртни случаи на американци, отколкото всички войни на този век, всички природни бедствия и всички автомобилни катастрофи, събрани заедно. Ако месото е твоята идея за “храна за истински хора”, по-добре е да живееш наистина близо до много добра болница.”


През 1961 г. Journal of the American Association (орган на американския лекарски съюз – бел. пр.) отбелязва: “От 90 до 97% от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез вегетарианска диета.

Оттогава досега множество добре организирани научни изследвания са доказали, че в Западна Европа, САЩ, Австралия и други развити страни по света, месото е най-големият убиец след тютюна и алкохола.

Доказано е, че човешкият организъм не е приспособен да се справя с големи количества животински мазнини и холестерол. Една анкета, проведена сред 214 учени, които се занимават с изследвания върху атеросклерозата в 23 страни, показва почти пълно съгласие по въпроса за връзката между начина на хранене, нивото на холестерола в кръвта и сърдечно-съдовите заболявания.


РЪЗКА МЕЖДУ МЕСОЯДСТВОТО И РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Изследванията от последните 20 години показват, че съществува връзка между месоядството и рака на дебелото черво, на ректума, на гърдите и на пикочния мехур. Тези видове рак се срещат рядко сред хората, които малко или изобщо не употребяват месо, като например адвентистите от седмия ден, японците и индийците, но преобладават сред народите, които се хранят с месо.

Една друга статия в британското медицинско списание Lancet съобщава, че “хората, които живеят в области с висока смъртност от карцином (злокачествен рак) на дебелото черво, консумират предимно храни с високо съдържане на мазнини и животински белтъчини, докато хората, които живеят в области с ниска смъртност от карцином, се хранят предимно с вегетарианска храна с ниско съдържание на мазнини и животински продукти.”

И на един въпрос, който се повдигна в темата "Защо":


Редица специалисти, имайки предвид анатомията и физиологията на човека смятат, че месото е неестествена и затова вредна за човека храна.

Д-р УИЛИЯМ С. РОБЕРТС:
“Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”
Биолозите и специалистите по хранене посочват главно, че човешкият храносмилателен тракт не е приспособен към храносмилане на месо. Месоядните животни имат къс чревен тракт (около 3 пъти дължината на тялото на животните), който позволява бързо да се изхвърли токсичното, разлагащо се месо. Растителните храни се развалят по-бавно от месото, затова растителноядните имат черва поне 6 пъти дължината на тялото. Човек има дълъг чревен тракт, подобно на тревопасните. Затова, ако яде месо, той се интоксикира (отравя) и това води до множество сериозни заболявания и дори рак.

Необходимо е да се обърне внимание и на химикалите, които се добавят в месото. След като животното бъде заклано, плътта му веднага започва да се разлага и след няколко дни добива болнав сиво-зелен цвят. Месната промишленост прикрива това обезцветяване, като добавя към месото нитрати, нитрити и други консерванти, за да му предаде яркочервен цвят. Но изследванията вече са показали, че много от тези консерванти са канцерогенни.

Това, което прави проблемът още по-сериозен, е огромното количество химически вещества, които се добавят в храната на добитъка. Гари и Стивън Нъл в книгата “Отровите във вашето тяло” казват следното: “Животните се отглеждат и угояват, като непрекъснато се тъпчат с успокоителни, хормони, антибиотици и още 2 700 други лекарства. Тази обработка започва още преди раждането и продължава много след смъртта. Въпреки че тези лекарства все още се съдържат в месото, когато го ядете, законът не изисква те да бъдат упоменати върху опаковката.”

Поради подобни разкрития, както и на базата на други научни изследвания, Американската национална академия на науките през 1983 г. докладва, че хората могат да предотвратят много от най-разпространените видове рак, ако ядат по-малко тлъсто месо и повече зеленчуци и зърнени храни.”

Амеериканската асоциация на диетолозите отбелязва, че “По-голямата част от човечеството през по-голямата част от историята се е хранило с вегетарианска или почти вегетарианска храна.”

И по-голямата част от света все още живее по този начин. Дори в повечето промишлено развити страни голямата консумация на месо датира от по-малко от сто години. Тя започва с хладилните камиони и консумативното общество на XX век.

Дори и през XX век човешкото тяло не се е приспособило към яденето на месо. Именитият шведски учен Карл фон Линей заявява:
“Сравнението между устройството на човека - вътрешно и външно - и това на другите животни показва, че плодовете и сочните зеленчуци са естествената за човека храна.”

Млечните продукти, зърнените, бобовите храни и ядките са естествени концентрати от протеини. Сиренето, фъстъците и лещата например съдържат повече белтък в единица тегло, отколкото хамбургерът, свинското или телешката пържола. Въпреки това, специалистите по хранене доскоро считаха, че само месото, рибата, яйцата и млечните продукти, съдържат пълноценен белтък, включващ осемте незаменими аминокиселини, които не се синтезират от човешкия организъм, и че всички растителни протеини са непълноценни (т. е. не съдържат поне една от тези аминокиселини). Но последните научни изследвания показват, че доста растителни храни съдържат незаменими белтъчини.


tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 12:08 am

Добавих анкета за хората, които не желаят да влизат в дискусия относно вегетарианството, по този начин ги приканям анонимно да изкажат мнението си, това все пак би било информативно за този, който се интересува.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед фев 22, 2009 12:11 am

:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:Ауууууу! Направо настръхнах! Макар че повечето неща ги знам,


НО ДА ГИ ВИДЯ ВСИЧКИ НА ВЕДНЪЖ МЕ ШОКИРА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!!!:(
www.facebook.com/artandhobby

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 12:15 am

Прощавай, но не разбрах точно какво имаш предвид. Надявам се, че не звуча като фанатична вегънка, просто споделям малко информация...


tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 12:19 am

ЗАБЛУДИ ЗА ВЕГЕТАРИАНСТВОТО

>Мнението, че човек не може да живее пълноценно, ако не яде месо, е широко разпространена заблуда. Тя не почива на никакви конкретни научни и емпирични доказателства. Дори напротив - хилядолетният опит на човечеството и изследванията на съвременната наука ясно сочат, че балансираното вегетарианско хранене прави човека по-здрав, по-жизнен и по-дълголетен.

>Твърдението, че човек по естество е устроен да яде месо, е заблуда, оборена от най-видните анатоми и физиолози още през XIX век. И тогавашната, и днешната наука не може да отрече фактите: устройството и функцията на човешката храносмилателна система има доста съществени отлики от тази на хищните животни. Храносмилателната система на човека е много по-близка до тази на висшите тревопасни и плодоядни бозайници и най-вече до тази на маймуните, които винаги са били вегетарианци.

>Заблуда е да се смята, че растенията не съдържат достатъчно количество белтъчини за човека. Най-новите научни факти сочат, че в доста растения се съдържат белтъчини, които в някои случаи са не само колкото в месото, но дори повече от него. И нещо повече - растителните белтъци са по-лесно усвоими и много по-здравословни.

>Твърдението, че вегетарианците не могат да си набавят с храната така наречените “незаменими” аминокиселини е най-смешната и най-модерна заблуда. Защото как са оцелели и още повече как са живели пълноценно хилядите вегетарианци по цял свят, някои от които поколения наред не са вкусвали месо? Правилно подбраната растителна храна в съчетание с млечна храна (необходима при децата) осигурява абсолютно всички нужди на организма, включително и нуждите от белтъчини.

>Заблуда е мнението, че вегетарианската храна не съдържа достатъчно калций.
Д-р ДЖОН МАКДУГЪЛ:
“Важен факт, който трябва да се запомни е, че всички природни диети, включително чистите вегетариански диети, без следа от млечни продукти, съдържат количества калций, които са над необходимото за задоволяване на хранителните нужди... Всъщност липса на калций, причинена от недостатъчното му количество в диетата, е неизвестно да се е случвала при хората.”
>В заблуда могат да изпаднат и новите вегетарианци, ако мислят, че единствено отказването от месна храна им гарантира здравословно хранене. И като вегетарианци можете да се храните неправилно. Ако ядете само кифли, вафли и банички, едва ли ще се радвате на най-добро здраве. Дори като вегетарианци е необходимо да подбирате и приемате разнообразна и висококачествена храна, която обичате.

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 12:27 am

Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед фев 22, 2009 12:50 am

Не те считам за фанатик, Лили, напротив!

Тези факти са ми известни.Когато моето дете имаше първата фаза на отказ на месо и яйца, бях тръгнала да чета за вредата от този отказ. Но не намерих нищо. Така че се успокоих. Разнообразно хранене предлагам винаги в къщи, а когато сина ми (сега от декември отново) не яде месо, почти и не купувам, аз никога не съм го обичала много. Мъжа ми също не страда, а ако му се прияде, или купувам, или отиваме на ресторант.

Казах, че ме шокираха фактите, макар и да знаех повечето. За разлагането на месото в червата съм чувала. Но не знаех, че се дължи на дължината на тракта. Сега вече знам.

Намирам много интересна информацията ти.

А аз съм отворена за всичко, стига да не е вредно. Вегетарианството не считам за вредно, така че всичко е наред.

:)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » нед фев 22, 2009 1:17 am

:D :D :D :D :D


Хей, сложи още една възможност - разбирам вегетарианците и бих могъл да се откажа от месо.
www.facebook.com/artandhobby

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » нед фев 22, 2009 1:35 am

Aliana написа::D :D :D :D :D


Хей, сложи още една възможност - разбирам вегетарианците и бих могъл да се откажа от месо.
Вече е късно :)

SekhmetBast
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: нед фев 28, 2010 11:28 pm

Мнение от SekhmetBast » ср яну 09, 2013 12:06 am

Много любопитна информация, радвам се, че влязох да разгледам форума най-накрая.
От над 3 години не ям месо и се чувствам много добре до момента. Колкото и да ми е било вкусно месото докато го ям, понякога малко след храненето ми ставаше неприятно на стомаха, така и не разбрах защо. Само рибата и морските дарове си ги оставих като опция, защото смятам, че са полезни (не съм търсила научни доказателства обаче).
Единственото нещо, за което съм малко загрижена, не е незаменимите аминокиселини, а приемът на достатъчно желязо. Затова четох някои статии по въпроса. Оказва се, че въпреки че се съдържа в много растителни продукти, в много от тях има една киселина (phytic acid), която пречи на усвояването му от организма. Млечните продукти също пречат на този процес, затова например от мюслито с прясно мляко или спанака с кисело мляко почти никакво желязо не извличаме. Бобовите и зърнените храни, за да се освободят от тези вещества, трябва да се накисват в топла вода за няколко часа, а зърнените най-добре да се оставят да ферментират.
http://www.rebuild-from-depression.com/soaking-grains/
И други такива подобни, които честно да си кажа не винаги се занимавам да спазвам, ферментирането пък изобщо. Все още не съм развила анемия, така че явно не е толкова сериозен пропуск. Но има и друго: в днешните зеленчуци и плодове има много по-малко полезни хранителни вещества, отколкото преди 50 години. Преди време четох тази статия и като погледнах графиките се почувствах ограбена!
http://www.traditional-foods.com/nutrient-decline/
Това от мен по темата, надявам се някой да сподели още нещо по въпроса с желязото. Ще ми е полезно да чуя как си го набавят други вегетарианци и дали изобщо обръщат специално внимание на това.


Отговори