Мнение
от Aliana » пон фев 09, 2009 12:24 pm
Вегетарианците, които аз познавам, са се отказали от консумацията на месо от протест към начина за масово гледане на животни. Зловещите картини са достояние на всеки, и въпреки уж приетите закони и мерки, животните биват гледани по начин, които може да бъде описан само с най-грозни думи. Времето, когато селянина цяла нощ не е спал, когато едно от животните му е болно, е минало. Скандални форми на държане, хранене, транспорт и колене отвращават все повече хора. Освен това месото на натъпканите с антибиотици, химия и лекарства животни далеч не отговаря на представите за вкусно месо, да не говорим за това, дали е здравословно. А какво има по колбасите, може само да се гадае. Сигурно е и по-добре, че незнаем.
Познавам и трима, единият от тях е сина ми, които са "временни вегетарианци", т.е. переодично изпитват нежелание и погнуса от месо.
От като Будизма стана популярен, играе и той роля за отказа от месо.
Буда бил казал (цитирам по памет), че "Да ядейки едно животно, ядеш нещо, което по своята същност е точно като теб." Значи - един вид канибализъм.
...............
Това с челюстите съм го използвала за аргумент, но съм получавала отговор, че човека се ражда гол, но все пак носи дрехи, че при мнозинството кучешките зъби далеч не са ясно изразени (обяснено с еволюцията), че имаме резци като гризачите, но не гризем като тях, и , не най-последният аргумент, че човек освен челюст има и мозък, и точно той го отличава от животните, а не челюстта го оприличава с тях. Ах, да, и свободната воля се използва за аргумент.
www.facebook.com/artandhobby