Украси на торти
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Украси на торти
Реших да отворя темата за начинаещи в украсяването на торти:)Ще бъде от полза за всички ако тук се пускат клипове и снимки за направата на украси или добавите подробни обяснения. Тук (в сайта) съм виждала толкова прекрасни произведения, че доста сладкари могат да ви завиждат- БРАВО, момичета:)
Моят опит се ограничава в правенето на цветчета, някакви човечета и гъбки. Аз например имам много въпроси, но предпочетох да не пиша на лични, а тук- за да може да има по-голяма полза от съветите:)
Фигурките единствено върху фондан ли се задържат? Аз често правя тортички, но когато ще слагам фигурки омазвам тортата с един "мой" си шоколадово-сметанов ганаш.
Друг въпрос е направата на фондан- искам да науча рецепта, която да е с "по-обикновени" продукти и лесна за направа.
Имам въпрос и относно поставянето на "втори етаж" на торта- имам някаква представа благодарение на Рали (Алиана)
Важна част в сладкарството са инструментите- аз лично не разполагам с кой знае какви- затова ще ми е от полза да знам с какво мога да ги заменя.
Моят опит се ограничава в правенето на цветчета, някакви човечета и гъбки. Аз например имам много въпроси, но предпочетох да не пиша на лични, а тук- за да може да има по-голяма полза от съветите:)
Фигурките единствено върху фондан ли се задържат? Аз често правя тортички, но когато ще слагам фигурки омазвам тортата с един "мой" си шоколадово-сметанов ганаш.
Друг въпрос е направата на фондан- искам да науча рецепта, която да е с "по-обикновени" продукти и лесна за направа.
Имам въпрос и относно поставянето на "втори етаж" на торта- имам някаква представа благодарение на Рали (Алиана)
Важна част в сладкарството са инструментите- аз лично не разполагам с кой знае какви- затова ще ми е от полза да знам с какво мога да ги заменя.
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Ани, много добра тема - предлагам ти по лесен вариант за изработване на фигурки - парено тесто или така нареченият Марципан Варна - приготвя се от - 100гр.вода,50гр.масло или олио,100гр.брашно,пудра захар - водата и мазнината се кипват,сипва се цялото количество брашно, бърка се енергично до получаване на топка,охлаждаме тестото не напълно и започваме омесване с предварително пресятата пудра захар, тестото не трябва да е много твърдо - съхранява се дълго време в хладилник - в целофанови торбички, оцветява се отлично, за изработка на елхички,зайчета, патенца и различни цветя са ти неоходими само едни малки ножички, дано съм ти била полезна.
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Кате, благодаря ти:)
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Ани, за тортите на повече етажи:
Всеки етаж се приготвя нацяло върху отделна плътна подложка - картонена или от специален стиропор. Прави се крайното покритие - с фондан или с каквото си решила да бъде. Измерва се точната височина на долния етаж и се отрязват 3 - 4 пръчици за подпорки, дължината им е колкото висoчината на етажа. Аз ползвам с дебелина на кутрето ми, купувам ги в ОБИ, където са градинските принадлежности и ги режа с ел.трион Става за нула време Пръчиците се увиват във фолио и се забучват в долния етаж. Между тях, по повърхността на долния етаж се шприцова сняг за целувки, той служи като лепило. Шприцова се така, че да се пада под етажа, който ще бъде сложен отгоре.
Горният етаж се слага на ръба на работната повърхност така, че леко да стърчи навън. Изрязва се подаващия се картон от подложката, като се върти внимателно цялата торта. Аз режа винаги малко по-навътре, а не съвсем на ръба на тортата, така картонът не се вижда изобщо. Етажът се вдига със специална "повдигачка" за торти ( или се ползва друга тънка и стабилна повърхност - тенекиена или пластмасова) и се поставя върху долния етаж.
Това е повдигачката, не знам как се казва на български
Ако ще са три етажа - процедурата се повтаря.
Торти на два етажа могат да се доукрасят и са готови.
Торти на три и повече етажа трябва да накрая да се фиксират, като през всички етажи се промуши една дълга пръчка. Тя трябва да е заострена, за да пробие картоните на етажите и да стигне до подноса. Така няма опасност тортата да се "килне". Пръчката трябва да се забие веднъж, да се отбележи каква дължина е нужна, после да се изкара внимателно, да се отреже и тогава да се фиксира окончателно. Естествено в центъра на последния етаж се вижда дупчица и пръчката, но тя се покрива с украса. Според височината на цялата торта може да се наложи да се качи човек на нащо.
Тази процедура с фиксирането е нужна винаги, когато цялата торта е по-висока, отколкото широка.
Естествено, че има и специални подпорки за многократно ползване, купуват се от специализираните онлайн шопове. Но според мен те са с един сериозен недостатък: долният етаж трябва да е точно толкова висок, колкото е височината на подпорките. Само няколко милиметра повече или по-малко и не се получава.
Има и други, цели етажери за торти, при които етажите не се допират, а са един над друг. Струват много пари и си струват само ако човек се специализира в многоетажни сватбени торти.
За фондана: за получаване на качествен фондан са нужни качествени продукти. Компромиси просто няма. Ако не искаш ронлив фондан, или такъв, който се пука, или такъв, който се прокъсва, просто трябва да работиш с качествени продукти и рецепти. Има и друго нещо: колкото по-добра рецептата, толкова по-лесно се работи. Неща, които са невъзможни с Марципан Варна, са много лесни с други, качествени смеси
Хайде чао засега. Ще следя темата
Желая успех на всички и се надявам на нови идеи
Всеки етаж се приготвя нацяло върху отделна плътна подложка - картонена или от специален стиропор. Прави се крайното покритие - с фондан или с каквото си решила да бъде. Измерва се точната височина на долния етаж и се отрязват 3 - 4 пръчици за подпорки, дължината им е колкото висoчината на етажа. Аз ползвам с дебелина на кутрето ми, купувам ги в ОБИ, където са градинските принадлежности и ги режа с ел.трион Става за нула време Пръчиците се увиват във фолио и се забучват в долния етаж. Между тях, по повърхността на долния етаж се шприцова сняг за целувки, той служи като лепило. Шприцова се така, че да се пада под етажа, който ще бъде сложен отгоре.
Горният етаж се слага на ръба на работната повърхност така, че леко да стърчи навън. Изрязва се подаващия се картон от подложката, като се върти внимателно цялата торта. Аз режа винаги малко по-навътре, а не съвсем на ръба на тортата, така картонът не се вижда изобщо. Етажът се вдига със специална "повдигачка" за торти ( или се ползва друга тънка и стабилна повърхност - тенекиена или пластмасова) и се поставя върху долния етаж.
Това е повдигачката, не знам как се казва на български
Ако ще са три етажа - процедурата се повтаря.
Торти на два етажа могат да се доукрасят и са готови.
Торти на три и повече етажа трябва да накрая да се фиксират, като през всички етажи се промуши една дълга пръчка. Тя трябва да е заострена, за да пробие картоните на етажите и да стигне до подноса. Така няма опасност тортата да се "килне". Пръчката трябва да се забие веднъж, да се отбележи каква дължина е нужна, после да се изкара внимателно, да се отреже и тогава да се фиксира окончателно. Естествено в центъра на последния етаж се вижда дупчица и пръчката, но тя се покрива с украса. Според височината на цялата торта може да се наложи да се качи човек на нащо.
Тази процедура с фиксирането е нужна винаги, когато цялата торта е по-висока, отколкото широка.
Естествено, че има и специални подпорки за многократно ползване, купуват се от специализираните онлайн шопове. Но според мен те са с един сериозен недостатък: долният етаж трябва да е точно толкова висок, колкото е височината на подпорките. Само няколко милиметра повече или по-малко и не се получава.
Има и други, цели етажери за торти, при които етажите не се допират, а са един над друг. Струват много пари и си струват само ако човек се специализира в многоетажни сватбени торти.
За фондана: за получаване на качествен фондан са нужни качествени продукти. Компромиси просто няма. Ако не искаш ронлив фондан, или такъв, който се пука, или такъв, който се прокъсва, просто трябва да работиш с качествени продукти и рецепти. Има и друго нещо: колкото по-добра рецептата, толкова по-лесно се работи. Неща, които са невъзможни с Марципан Варна, са много лесни с други, качествени смеси
Хайде чао засега. Ще следя темата
Желая успех на всички и се надявам на нови идеи
www.facebook.com/artandhobby
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Рали, благодаря ти за винаги пълните и чудесни обяснения:)
- lady_LANA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 555
- Регистриран на: ср окт 20, 2010 4:37 pm
- :: 98 рецепти от lady_LANA
- :: 177 снимки от lady_LANA
- Местоположение: Гърция
Търсейки online магазини за сладкарски принадлежности попаднах на този блог http://cakeslibrary.blogspot.gr/ , който ми стана много интересен не с подадените рецепти (които според мен би трябвало да бъдат и със снимки), колкото с полезната за мен информация относно технология и декорация на торти и затова го споделям с вас
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 161
- Регистриран на: пон авг 08, 2011 5:29 pm
- :: 10 рецепти от CVETETO3101
Ето как се правят нагледно някои по-простички украси:
[youtube]http://youtu.be/IaA5CKd8sHo[/youtube]
[youtube]http://youtu.be/IaA5CKd8sHo[/youtube]
- latino10
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5
- Регистриран на: пон фев 25, 2013 4:24 pm
- :: 220 снимки от latino10
Здравеите момичета.Ще ви помоля за сьвет.Боята която използвам в кутиката изглежда доста тьмна но в деиствителност цвета на готовите цветя е доста светал(червеният изглежда розов).За да получа по тьмен цвят трябва да слагам доста боя,моля някои да ме посьветва каква марка боя да използвам за да не се налага да слагам много от боята.Предварително много ви БЛАГОДАРЯ.
Ето това се получава с боята която ползвам.Като изсьхнат стават още по светли.
Ето това се получава с боята която ползвам.Като изсьхнат стават още по светли.
- sbt03
- магьосник в кухнята
- Мнения: 527
- Регистриран на: нед юни 20, 2010 10:22 am
- :: 23 рецепти от sbt03
- :: 179 снимки от sbt03
Здравей!
Не съм специалист и нямам опит с такива украси, но много хора съм забелязала (от форуми и блогове), че използват сладкарски бои на Д-р Йоткер. Може би са добри, макар може би малко по-скъпи.
Не съм специалист и нямам опит с такива украси, но много хора съм забелязала (от форуми и блогове), че използват сладкарски бои на Д-р Йоткер. Може би са добри, макар може би малко по-скъпи.
Моят блог - http://vinagi-vkusno.blogspot.com
- latino10
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5
- Регистриран на: пон фев 25, 2013 4:24 pm
- :: 220 снимки от latino10
sbt03 Много благодаря за савета.Само ако можеш да ми кажеш от каде да си ги купя защото аз не сьм ги виждала тези сладкарски бои