Диабетична кухня???
Публикувано: чет яну 29, 2009 10:11 am
Здравейте,
знам, че припокриването на теорията и практика не винаги е даденост.
Все пак, в интерес на истината трябва да се каже, че от години вече не се практикува Диетичен план за диабетици. Той доказано се е провалил. Освен това няма разлика между здравословното хранене на един здрав човек и един диабетик. Разликата е само в краткосрочните последствия. Диабетика реагира веднага, здравия с времето.
Както за диабетиците са вредни захари, така са вредни и за недиабетиците, хипогликемията е опасна за диабетика, но и за здравият. Едно строго придържане към часово хранене не се практикува от около 10 години. За един огромен процент диабетици това просто не е възможно. Така че тези предишни препоръки за зарязани отдавна.
Това, с което един диабетик трябва да се храни, е и най-доброто за здравият човек.
А пълните с калории храни вредят на всеки, без оглед болен или здрав.
Погледнете рецептите горе: всяка от тях е подходяща за всеки. Ако става въпрос за една лъжичка мед, то тя е разрешена на диабетика. А 50 г захар в едно парче е отрова за всеки, бързо или бавнодействаща.
Лекарят дава на всеки диабетик два Индекса:
Гликемичният индекс, който дава представа колко бързо биват усвоявани захарите в даден продукт,
и Индекс на ХЕ (Хлебни единици), които показва съдържанието на въглехидрати, като една ХЕ е 12г въглехидрати.
С помощта на двата Индекса всеки може да види, какво и по колко да приеме и с колко единици инсулин да го неутрализира.
Който се вгледа , ще види, че здравословното хранене и храненето при диабет не се различават.
Преди да се надигнат гласове, ще добавя, че майка ми е диабетик от 15 години и че ако се беше ориентирала към съветите, дадени от нейните лекари в БГ, щеше да води мизерен начин на живот или щеше да умряла от хипогликемия, не дай си Боже.
Благодарение на въведеният тогава в семейството здравословен начин на живот, печелят всички. Майка ми овладява диабета си, а останалите предотвратяват появата му.
И всички се чувстват отлично.
Поздрави, Ралица
знам, че припокриването на теорията и практика не винаги е даденост.
Все пак, в интерес на истината трябва да се каже, че от години вече не се практикува Диетичен план за диабетици. Той доказано се е провалил. Освен това няма разлика между здравословното хранене на един здрав човек и един диабетик. Разликата е само в краткосрочните последствия. Диабетика реагира веднага, здравия с времето.
Както за диабетиците са вредни захари, така са вредни и за недиабетиците, хипогликемията е опасна за диабетика, но и за здравият. Едно строго придържане към часово хранене не се практикува от около 10 години. За един огромен процент диабетици това просто не е възможно. Така че тези предишни препоръки за зарязани отдавна.
Това, с което един диабетик трябва да се храни, е и най-доброто за здравият човек.
А пълните с калории храни вредят на всеки, без оглед болен или здрав.
Погледнете рецептите горе: всяка от тях е подходяща за всеки. Ако става въпрос за една лъжичка мед, то тя е разрешена на диабетика. А 50 г захар в едно парче е отрова за всеки, бързо или бавнодействаща.
Лекарят дава на всеки диабетик два Индекса:
Гликемичният индекс, който дава представа колко бързо биват усвоявани захарите в даден продукт,
и Индекс на ХЕ (Хлебни единици), които показва съдържанието на въглехидрати, като една ХЕ е 12г въглехидрати.
С помощта на двата Индекса всеки може да види, какво и по колко да приеме и с колко единици инсулин да го неутрализира.
Който се вгледа , ще види, че здравословното хранене и храненето при диабет не се различават.
Преди да се надигнат гласове, ще добавя, че майка ми е диабетик от 15 години и че ако се беше ориентирала към съветите, дадени от нейните лекари в БГ, щеше да води мизерен начин на живот или щеше да умряла от хипогликемия, не дай си Боже.
Благодарение на въведеният тогава в семейството здравословен начин на живот, печелят всички. Майка ми овладява диабета си, а останалите предотвратяват появата му.
И всички се чувстват отлично.
Поздрави, Ралица