Страница 1 от 2

Професия - Фуудстайлист

Публикувано: нед авг 09, 2009 3:26 pm
от Aliana
От както се включвам по различни кулинарни сайтове ме занимава въпросът, как може в домашни условия да се правят красиви снимки на храната...

Няколко пъти вече гледам предавания за това, как се препарират ястия и продукти, за да изглеждат неустоимо по снимките.

Няколко от триковете вече са ми познати, но понеже става въпрос за "измама" и разхищение, не съм ги правила досега.

В общи линии може да се каже следното: фуудстайлистът работи в тийм с фотограф. Неговата задача е така да представи храната, че снимката да създава усещане са консистенцията, цвета и обема на ястието, като същевременно трябва да се сугерира на наблюдателя, че ястието е прясно, свежо, здравословно и обещаващо върховна наслада. Фуудстайлистът трябва да има понятие от кулинария, декорация, добро пространствено и цветово усещане, и усет за духа на времето. Освен това играе роля и това, за коя национална, възрастова и социална група са предназначени снимките.

За тази цел се прилагат редица трикове.

Например за сладолед се представя разбито с боя прясно сирене, като с игла се правят линии, уж че от порционната лъжица, поръсва се със сол, която след стапянето оставя типичните дупчици по повърхността на "сладоледа". Така приготвеният сладолед издържа часове наред, без да промени формата си :shock: и може да бъде фотографиран на спокойствие.

За представяне на изпотена чаша бира се разбива лецитин с вода, докато се получи стабилна пяна, която се налива върху бирата. Чашата бива пръскана с вапоризатор с глицерин, парафин и какво ли още не.

Хамбургери - всяко листо салата бива намазано с глицерин, хлебчето се пръска с безцветен лак за дърво, а месото бива запечено само по ръбовете, защото иначе се свива. Няколко клечки за зъби държат конструкцията за да не се хлъзга капака от соса, който най-често е от паста за зъби оцветена като майонеза. Не се разкапва.

Супи, зеленчуци за гарнитура биват само бланширани за минута, така че да запазят цвета си, после биват намазани с глицерин или парафин, важното да блестят.

Всички пюрета, гаспачо, гуакамоле и т.н. биват оцветени с боя, отговаряща на естественият цвят, а често кремсупите са оцветено рядко тесто.

Бита сметана бива заменена с издуваща се пяна са уплътняване на рамки на врати, безцветен лак за нокти прави блестящи ефекти и капки по чашите, които не се разливат.



Всеки стайлист на храна има четки и четчици във всички възможни размери, пинцети, щипки, спрейове, игли и цял арсенал от химични вещества, стативи, лампи, покривки, чинии и плата, салфетки и прибори - ум да му зайде на човек!


Това е за сега...

Поздрави!


Ралица

Публикувано: нед авг 09, 2009 4:19 pm
от Aliana

Публикувано: нед авг 09, 2009 4:29 pm
от quick_v
Благодаря ти Рали че ме светна и в това!Аз също винаги съм се чудила как така на снимките всички ястия изглеждат толкова съблазнително,а то каква била работата!Но и за това се иска много ум и фантазия.......!

Публикувано: нед авг 09, 2009 4:39 pm
от Pavel
Темата е супер, мерси :)

Ето малко нагледни примери Реклама срещу Действителност

Публикувано: нед авг 09, 2009 4:40 pm
от Aliana
Тук един фотошуутинг за Нестле, за Бюргеркинг и за едно бистро. Просто избирате вляво фирмата и цъквате върху снимките вдясно, всичко е без думи:


http://www.food-styling.de/index.php

Публикувано: нед авг 09, 2009 4:57 pm
от eledra
:clap: Браво,Рали!Пак ни //светваш //за нещо,което много от нас са се чудели защо е така.Невероятна си!Как имаш време да откриваш такива неща. :love:

Публикувано: нед авг 09, 2009 5:02 pm
от Aliana
:D :D :D


Хахаха!


Това са най-често неща, които ми се събират дълго време, ето за тази професия отдавна знам и гледам репортажи, но снощи имаше едно предаване, където един издаваше триковете... защото може да гледаш много мейкинг оф, но и там не казват, че хамбургера е напръскан с лак за мебели :x

И ми преля чашата...

Публикувано: нед авг 09, 2009 9:57 pm
от BABY
Рали,много хубава тема.И аз колко пъти съм се мъчила за доста работи,уж стават до някъде,ама пак не е същото.А то накрая какво излезе?Сега като видим нещо по ТВ поне ще знаем за какво става въпрос.Благодарско!!! :thumup: :P

Публикувано: нед авг 09, 2009 10:03 pm
от Aliana
Честно казано най-много ме хвана яд на суровото Печено пиле и на парчето торта, пълнено с кашон!!!

На моите печени птици все им се опва кожата.....

А торта просто не виждам защо трябва да бъде фризирана, че то има пълнежи, които са много по-дебели и имат идеална форма!!!

Борбата за потенциалния клиент/купувач явно е безмилостно жестока!!!

Публикувано: вт авг 11, 2009 12:19 am
от tillia
Никога не съм си представяла, че така могат да се правят хубави снимки! Както казва Ели, благодаря за "светването"! :love: :chef: