Професия - Фуудстайлист
Публикувано: нед авг 09, 2009 3:26 pm
От както се включвам по различни кулинарни сайтове ме занимава въпросът, как може в домашни условия да се правят красиви снимки на храната...
Няколко пъти вече гледам предавания за това, как се препарират ястия и продукти, за да изглеждат неустоимо по снимките.
Няколко от триковете вече са ми познати, но понеже става въпрос за "измама" и разхищение, не съм ги правила досега.
В общи линии може да се каже следното: фуудстайлистът работи в тийм с фотограф. Неговата задача е така да представи храната, че снимката да създава усещане са консистенцията, цвета и обема на ястието, като същевременно трябва да се сугерира на наблюдателя, че ястието е прясно, свежо, здравословно и обещаващо върховна наслада. Фуудстайлистът трябва да има понятие от кулинария, декорация, добро пространствено и цветово усещане, и усет за духа на времето. Освен това играе роля и това, за коя национална, възрастова и социална група са предназначени снимките.
За тази цел се прилагат редица трикове.
Например за сладолед се представя разбито с боя прясно сирене, като с игла се правят линии, уж че от порционната лъжица, поръсва се със сол, която след стапянето оставя типичните дупчици по повърхността на "сладоледа". Така приготвеният сладолед издържа часове наред, без да промени формата си :shock: и може да бъде фотографиран на спокойствие.
За представяне на изпотена чаша бира се разбива лецитин с вода, докато се получи стабилна пяна, която се налива върху бирата. Чашата бива пръскана с вапоризатор с глицерин, парафин и какво ли още не.
Хамбургери - всяко листо салата бива намазано с глицерин, хлебчето се пръска с безцветен лак за дърво, а месото бива запечено само по ръбовете, защото иначе се свива. Няколко клечки за зъби държат конструкцията за да не се хлъзга капака от соса, който най-често е от паста за зъби оцветена като майонеза. Не се разкапва.
Супи, зеленчуци за гарнитура биват само бланширани за минута, така че да запазят цвета си, после биват намазани с глицерин или парафин, важното да блестят.
Всички пюрета, гаспачо, гуакамоле и т.н. биват оцветени с боя, отговаряща на естественият цвят, а често кремсупите са оцветено рядко тесто.
Бита сметана бива заменена с издуваща се пяна са уплътняване на рамки на врати, безцветен лак за нокти прави блестящи ефекти и капки по чашите, които не се разливат.
Всеки стайлист на храна има четки и четчици във всички възможни размери, пинцети, щипки, спрейове, игли и цял арсенал от химични вещества, стативи, лампи, покривки, чинии и плата, салфетки и прибори - ум да му зайде на човек!
Това е за сега...
Поздрави!
Ралица
Няколко пъти вече гледам предавания за това, как се препарират ястия и продукти, за да изглеждат неустоимо по снимките.
Няколко от триковете вече са ми познати, но понеже става въпрос за "измама" и разхищение, не съм ги правила досега.
В общи линии може да се каже следното: фуудстайлистът работи в тийм с фотограф. Неговата задача е така да представи храната, че снимката да създава усещане са консистенцията, цвета и обема на ястието, като същевременно трябва да се сугерира на наблюдателя, че ястието е прясно, свежо, здравословно и обещаващо върховна наслада. Фуудстайлистът трябва да има понятие от кулинария, декорация, добро пространствено и цветово усещане, и усет за духа на времето. Освен това играе роля и това, за коя национална, възрастова и социална група са предназначени снимките.
За тази цел се прилагат редица трикове.
Например за сладолед се представя разбито с боя прясно сирене, като с игла се правят линии, уж че от порционната лъжица, поръсва се със сол, която след стапянето оставя типичните дупчици по повърхността на "сладоледа". Така приготвеният сладолед издържа часове наред, без да промени формата си :shock: и може да бъде фотографиран на спокойствие.
За представяне на изпотена чаша бира се разбива лецитин с вода, докато се получи стабилна пяна, която се налива върху бирата. Чашата бива пръскана с вапоризатор с глицерин, парафин и какво ли още не.
Хамбургери - всяко листо салата бива намазано с глицерин, хлебчето се пръска с безцветен лак за дърво, а месото бива запечено само по ръбовете, защото иначе се свива. Няколко клечки за зъби държат конструкцията за да не се хлъзга капака от соса, който най-често е от паста за зъби оцветена като майонеза. Не се разкапва.
Супи, зеленчуци за гарнитура биват само бланширани за минута, така че да запазят цвета си, после биват намазани с глицерин или парафин, важното да блестят.
Всички пюрета, гаспачо, гуакамоле и т.н. биват оцветени с боя, отговаряща на естественият цвят, а често кремсупите са оцветено рядко тесто.
Бита сметана бива заменена с издуваща се пяна са уплътняване на рамки на врати, безцветен лак за нокти прави блестящи ефекти и капки по чашите, които не се разливат.
Всеки стайлист на храна има четки и четчици във всички възможни размери, пинцети, щипки, спрейове, игли и цял арсенал от химични вещества, стативи, лампи, покривки, чинии и плата, салфетки и прибори - ум да му зайде на човек!
Това е за сега...
Поздрави!
Ралица