От както се включвам по различни кулинарни сайтове ме занимава въпросът, как може в домашни условия да се правят красиви снимки на храната...
Няколко пъти вече гледам предавания за това, как се препарират ястия и продукти, за да изглеждат неустоимо по снимките.
Няколко от триковете вече са ми познати, но понеже става въпрос за "измама" и разхищение, не съм ги правила досега.
В общи линии може да се каже следното: фуудстайлистът работи в тийм с фотограф. Неговата задача е така да представи храната, че снимката да създава усещане са консистенцията, цвета и обема на ястието, като същевременно трябва да се сугерира на наблюдателя, че ястието е прясно, свежо, здравословно и обещаващо върховна наслада. Фуудстайлистът трябва да има понятие от кулинария, декорация, добро пространствено и цветово усещане, и усет за духа на времето. Освен това играе роля и това, за коя национална, възрастова и социална група са предназначени снимките.
За тази цел се прилагат редица трикове.
Например за сладолед се представя разбито с боя прясно сирене, като с игла се правят линии, уж че от порционната лъжица, поръсва се със сол, която след стапянето оставя типичните дупчици по повърхността на "сладоледа". Така приготвеният сладолед издържа часове наред, без да промени формата си :shock: и може да бъде фотографиран на спокойствие.
За представяне на изпотена чаша бира се разбива лецитин с вода, докато се получи стабилна пяна, която се налива върху бирата. Чашата бива пръскана с вапоризатор с глицерин, парафин и какво ли още не.
Хамбургери - всяко листо салата бива намазано с глицерин, хлебчето се пръска с безцветен лак за дърво, а месото бива запечено само по ръбовете, защото иначе се свива. Няколко клечки за зъби държат конструкцията за да не се хлъзга капака от соса, който най-често е от паста за зъби оцветена като майонеза. Не се разкапва.
Супи, зеленчуци за гарнитура биват само бланширани за минута, така че да запазят цвета си, после биват намазани с глицерин или парафин, важното да блестят.
Всички пюрета, гаспачо, гуакамоле и т.н. биват оцветени с боя, отговаряща на естественият цвят, а често кремсупите са оцветено рядко тесто.
Бита сметана бива заменена с издуваща се пяна са уплътняване на рамки на врати, безцветен лак за нокти прави блестящи ефекти и капки по чашите, които не се разливат.
Всеки стайлист на храна има четки и четчици във всички възможни размери, пинцети, щипки, спрейове, игли и цял арсенал от химични вещества, стативи, лампи, покривки, чинии и плата, салфетки и прибори - ум да му зайде на човек!
Това е за сега...
Поздрави!
Ралица
Професия - Фуудстайлист
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Професия - Фуудстайлист
www.facebook.com/artandhobby
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
- quick_v
- магьосник в кухнята
- Мнения: 337
- Регистриран на: чет апр 16, 2009 1:54 pm
- :: 22 рецепти от quick_v
- :: 96 снимки от quick_v
- Местоположение: Гърция
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Aut viam inveniam aut faciam
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Тук един фотошуутинг за Нестле, за Бюргеркинг и за едно бистро. Просто избирате вляво фирмата и цъквате върху снимките вдясно, всичко е без думи:
http://www.food-styling.de/index.php
http://www.food-styling.de/index.php
www.facebook.com/artandhobby
- eledra
- магьосник в кухнята
- Мнения: 217
- Регистриран на: вт мар 31, 2009 10:22 pm
- :: 343 рецепти от eledra
- :: 760 снимки от eledra
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Хахаха!
Това са най-често неща, които ми се събират дълго време, ето за тази професия отдавна знам и гледам репортажи, но снощи имаше едно предаване, където един издаваше триковете... защото може да гледаш много мейкинг оф, но и там не казват, че хамбургера е напръскан с лак за мебели :x
И ми преля чашата...
www.facebook.com/artandhobby
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Честно казано най-много ме хвана яд на суровото Печено пиле и на парчето торта, пълнено с кашон!!!
На моите печени птици все им се опва кожата.....
А торта просто не виждам защо трябва да бъде фризирана, че то има пълнежи, които са много по-дебели и имат идеална форма!!!
Борбата за потенциалния клиент/купувач явно е безмилостно жестока!!!
На моите печени птици все им се опва кожата.....
А торта просто не виждам защо трябва да бъде фризирана, че то има пълнежи, които са много по-дебели и имат идеална форма!!!
Борбата за потенциалния клиент/купувач явно е безмилостно жестока!!!
www.facebook.com/artandhobby
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти: