Затлъстяването при децата

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Затлъстяването при децата

Мнение от Aliana » пет сеп 25, 2009 12:27 pm

Децата, лишени от родителско внимание, затлъстяват

Изображение

Учените от Университета Темпъл (Филаделфия) установиха, че ако родителите не обръщат достатъчно внимание на децата си, те рискуват да развият затлъстяване.

В течение на няколко години били наблюдавани почти 5000 деца, родени от 1998 до 2000 г. Диагнозата „затлъстяване“ била поставена на 18% от тях. Оказало се, че децата, които били игнорирани от родителите си, са почти два пъти по-склонни към напълняване от връстниците им, които не изпитват липса на внимание от страна на мама и татко.

От друга страна, не е установено влияние върху теглото вследствие на прилагани в семейството наказания от типа на забрани, леко пошляпване по дупето или заплаха за пошляпване.

„Леките физически или психологически наказания са обичайни методи за борба с лошото поведение и децата осъзнават връзката им с определени провинения. Но децата не разбират причините за игнорирането от страна на родителите и това предизвиква у тях стрес. Всички знаят, че нерядко възрастните ядат от стрес. Същото се случва и с децата“, – смята педиатърът Роберт Уитакър, професор в Университета Темпъл.

От недоспиване децата бързо напълняват

Изображение

Лекарите от Центъра за растеж и развитие на Мичиганския университет още веднъж потвърждават връзката между детското тегло и режима на сън.

Тяхното изследване обхваща 785 шестокласника. Оказва се, че при децата, които спят по-малко от осем часа и половина на нощ, рискът от затлъстяване е с 23 процента по-висок!

Експертите от детската болница в Чикаго препоръчват децата да спят по девет часа и половина в денонощие.

Според педиатрите вероятните причини, поради които сънят се отразява върху теглото, са три:

Първо, ако децата не спят достатъчно, те са по-малко активни през деня и физическата им активност е намалена.

Второ, от умора те стават раздразнителни и компенсират това с прекомерно хранене.

И трето, според лекарите режимът на сън влияе на обмяната на мазнините в подрастващия организъм. Недостигът на сън нарушава работата на хормоните лептин и инсулин, които участват в контрола на апетита и метаболизма.

И какво излиза! Че който спинка, ще порасне нависоко, а който не спинка – нашироко!


От виртуални развлечения учениците дебелеят реално!


Изображение

През ученическия си период всяко дете от развитите страни прекарва средно по 3 години пред телевизора. За това време то гледа около 10 хиляди реклами на висококалорични продукти, богати на въглехидрати и мазнини.

Световната здравна организация отдавна алармира, че затлъстяването при децата взема размерите на пандемия. Причините са липсата на физическо натоварване и неправилното хранене, широко рекламирано от средствата за масова информация. Според американското издание „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine“ всеки час пред телевизора добавя средно по 167 калории. А според учените от Бристолския университет рискът от затлъстяване е 3 пъти по-голям при децата, които гледат телевизия повече от 8 часа седмично в сравнение с връстниците им, които прекарват по-малко време пред екрана.

Електронните игри и телевизорът оставят на децата все по-малко време за игри и ги подтикват да консумират нездравословни готови храни. Навикът да се яде пред телевизора е чудовищен, защото отвличането на вниманието пречи на засищането и така се поглъщат много по-големи количества.

Статистиките сочат, че над 80% от децата и юношите със свърхтегло страдат от затлъстяване през целия си живот. Това кара учените да предположат, че средната продължителност на родените около и след 2000-ата година ще е много по-малка, отколкото на предишните поколения.

Често на детското наднормено тегло не се обръща внимание навреме, така че то преминава в хронично затлъстяване, а то трудно се поддава на лечение.

Но ако обществото има правилна политика, борбата с наднорменото носи резултати. Според изследвания в Холандия и Германия, пълното изключване на рекламите на вредни храни води до 2.5% намаляване на детското затлъстяване.

Непопулярните момичета напълняват

Изображение

Изследване, проведено в Чикаго, показало, че тинейджърките, които не са популярни в своето училище, по-бързо трупат наднормено тегло. Учените наблюдавали 4000 петнадесетгодишни ученички в течение на 2 години.

При обработването на резултатите се установило, че ако момичетата много се безпокоят заради социалния си статус в училище и не са особено популярни сред връстниците си, това започва да дава отражение върху здравето им. Повечето момичета, чувствайки липсата на интерес към тях от страна на връстниците, бързо качвали средно по 3 килограма.

На тийнейджърките била дадена възможност сами да оценяват степента на своята популярност в училище. 69% от всички анкетирани смятат, че тяхната популярност е малка или въобще нямат такава. Докторите, които ги наблюдавали, забелязали, че теглото им се отклонява от нормата пропорционално на неудачите в обществения живот на училището.


*Текстовете и снимките са копирани без промени от zdraveya.com
www.facebook.com/artandhobby


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пет сеп 25, 2009 11:13 pm

много интересна статия,поучителна.Като родител горе прочетеното пробуди отново въпросите,които ме вълнуват.......Защо децата не се хранят здравословно - родителите се съгласяват с изкуствените храни,бедни на витамини,богати на оцветители и консерванти.Какво ли не съм виждала......Режима,грижите,ласките и комуникацията са едни от най-важните.......Не отричам чипсовете и т.н,но нека са в умерени количества...

p.s.ние сме на пюрета,каши,попарки,кус кус,мляко и още от сега гледам всичките храни да са бедни на захар,пресни и добре сготвени......... :D

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб сеп 26, 2009 1:02 am

Аз мисля, че си на правилен път.

Не е най-важното НИКОГА да не се прави изключение, а изключението да си остане изключение.

И у нас има шоколади или чипс. Но се радвам като виждам, че киндер-пингвините стоят със седмици в хладилника, докато им мине датата, че кутията чипс накрая се изхвърля полупълна, защото вече се е овлажнил, а никой не го е изял. И после с месеци никой не се сеща за такива неща.
Какъвто вкус му създадеш на детето - това ще обича и предпочита цял живот.

А най-важен е крайният резултат - като видиш, че си възпитал едно отговорно към себе си и другите същество, с разум и човешки емоции - значи всичко е било добро, даже и неминуемите грешки :)

Поздрави!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб сеп 26, 2009 11:37 am

Ако детето не харесва правилните храни


Пълноценното хранене на детето може да е решаващо за здравето му през целия му живот.

Изображение

Децата трябва да ядат храни, богати на протеини, витамини и минерали и същевременно доставящи калории.

За съжаление, много деца имат вкусови предпочитания, които ги обричат на поемане на много, но безполезни калории и химически обработени продукти.Родителите не бива просто да констатират проблемите с хранителните предпочитания. Много неща зависят от тяхното постоянство и могат да се променят.


Изображение

Изображение


С малко, и то елементарни промени в храненето и навиците на детето, може да допринесете за неговия правилен растеж и за укрепването на имунната му система:

-Личният пример е най-важен.

-Избягвайте да внасяте вкъщи храни и сладкиши с консерванти или обработени химически.

-Приучете децата си към разнообразна храна.

-Не им позволявайте да прекъсват храненето си с други занимания.

-Окуражавайте ги да се забавляват в кухнята, като помагат при приготвянето на храната.

-Отделете по един рафт в шкафа и хладилника, до които детето може да достигне и поставяйте там полезни за него храни, за да може то да си избира само.

-Не показвайте, че преживявате хранителните му навици като проблем. Това може да породи допълнително упорство от негова страна.


Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
www.facebook.com/artandhobby


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт сеп 29, 2009 10:24 am

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » вт сеп 29, 2009 6:30 pm

Принципът на дъгата

Здравословното хранене на вашият малчуган може да се осъществи успешно, ако ежедневно следвате простото правило на дъгата. Представете си цветовете на дъгата, а след това помислете кои плодове и зелечуци отговорят по цвят на тях. Със сигурност няма да успеете всеки божи ден да давате на детето си от синьото и от лилавото, но спазването на този принцип в най-общи линии ще допринесе за здравословното му хранене:

Червено – ябълки, череши, вишни, ягоди, диня, червени картофи, домати
Оранжево – портокали, праскови, сладки картофи, моркови
Жълто – банани, пресен фасул, круши
Зелено – авокадо, зелен боб, тиквичка, манго, папая
Синьо – боровинки
Лилаво – грозде, патладжан

Към това добавете зърнени храни – хляб, ориз или пълнозърнести каши, както и месо/протеини – пилешко, тофу или леща – това е всичко, което ви е необходимо за дневното меню със здравословна и пълноценна храна за растящото дете.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт сеп 29, 2009 7:48 pm

Да, така е... Ето тук има още за цветовете:


http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?t=326
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5606
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт сеп 29, 2009 10:49 pm

Момичета, наистина е много интересно това с цветовете на дъгата - точно това не съм до чувала :roll:
Благодаря ви :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет окт 16, 2009 12:45 pm

От днес глобяват училищните лавки
Училищните бюфети и столове, които не са изпълнили предписанията на РИОКОЗ относно наредбите за здравословното хранене на учениците, от днес ще бъдат глобявани.

За това предупредиха от РИОКОЗ.
Гратисният срок, даден от здравното министерство, бе съкратен с един месец, защото повечето от търговците вече спазват наредбата и са привели обектите си според изискванията.

За нередовните обаче санкциите ще са до 600 лева за физически и до 2000 лева за юридическите лица.

Припомняме, нови правила за продажбата на храни в училищните столове въведе Министерството на здравеопазването от 15-ти септември с наредба №37.

Шоколадовите и захарни изделия, чипсът и газираните напитки, шоколадови изделия, сухи супи и бульони няма да се продават в училищните бюфети. Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове.

Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2%и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол.

Разрешена е консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100-процентните натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20 на сто от общата маса на продукта.

Режимът на здравословно хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.

Новата наредба предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.

Според ведомството така се въвеждат изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.

На разпоредбите се противопоставиха търговците, които са спечелили конкурси за училищните лавки и столове. Според тях с ограниченията те ще бъдат ощетени, тъй като първоначалните условия на договора са различни, а оборотите им ще паднат под критичния минимум.
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5606
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » пет окт 16, 2009 10:31 pm

Това е добро решение, но трябва да се въведе и ограничение да не се продават тези храни в някакъв радиус около училищата. Защото сами знаем, че това което не могат да си купят децата в училищния бюфет се продава в най-близкото магазинче извън оградата.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори