Силата на имунитета зависи най-вече от храненето до 12-14 г.

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Силата на имунитета зависи най-вече от храненето до 12-14 г.

Мнение от Aliana » чет сеп 24, 2009 11:41 am

Преди 15-ина години в медицината се появи понятието “имунно хранене” и изследователите започнаха да изучават влиянието на различните продукти върху работата на защитната система на организма. Тъй като нашият имунитет започва да се формира още в утробата на майката и окончателно съзрява до 12-14-та ни година, логично бе да се направи и изводът, че неговата сила зависи от храненето именно през този период.

Когато детето се ражда, практически то има стерилни черва и от храната през първите часове, дни и месеци от живота му зависи неговият имунитет. Именно в червата се намира бариерата, възпрепятстваща проникването на вирусите, гъбичките и паразитите. Полезните бактерии изпълняват защитна функция и ако те са достатъчно, потискат вредната флора.

Първото заселване на бактерии става по време на самото раждане чрез родовите пътища. Затова е много важно в този период жената да бъде здрава. Полезните бактерии попадат в организма на детето заедно с кърмата. Тя съдържа пребиотици – вещества, способстващи за развитието на собствена микрофлора в червата на детето. Няколко капки кърма веднага след раждането са своеобразно ваксиниране срещу инфекциите и вирусите.

Идеалният вариант е детето да получава кърма през цялата първа година от живота си. Педиатрите съветват поне до 6-месечна възраст детето да не се дохранва и да не му се дава дори вода, защото то получава всичко необходимо чрез кърмата. Въвеждането на други продукти в храненето може да предизвика проблеми с лактацията.

Съвременните темпове на живот често не позволяват на жената да запази лактацията в продължение на година. Майката е принудена да се върне на работа и оставя детето на грижите на други. Понякога тя може да прекрати кърменето и поради заболяване.

Изкуственото хранене трябва да бъде избрано от педиатрите. То трябва да дава на детето необходимите вещества, в това число и тези, които са необходими за заселването на червата с полезна микрофлора.

За съжаление, често майките заместват кърмата с краве мляко. Това категорично не трябва да се прави. Кравето мляко съдържа твърде много (повече от 20) алергени и децата, които са го получавали до 3-годишна възраст, два пъти по-често страдат от атопичен дерматит, рахит или анемия.

Съставът на кравето мляко напълно се отличава от майчиното. В 1 литър кърма се съдържат 13 г пребиотици, а в 1 л краве мляко – само 0,1 г. В кравето мляко има също значително по-малко желязо, цинк, йод, витамини С и Е. То съдържа три пъти повече белтъчини и поради това се усвоява по-трудно и може да предизвика микроскопични кръвотечения в червата.


Статята е копирана без промени от actualno.com
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » нед ное 22, 2009 12:07 am

Много съм благодарна, че имах възможността да кърмя детето си до 1 година (настъпи момент, в който само се отказа). Щастлива съм, че и със захранването се справихме добре и в момента мога да кажа, че се храни с пълноценна и здравословна храна. Заслугата е и на двамата, по-точно и на тримата :).

Deni14
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 12
Регистриран на: ср фев 24, 2010 7:32 pm

Мнение от Deni14 » чет фев 25, 2010 8:51 pm

И аз кърмех до годинка. Мисля, обаче, че имунитета зависи в много голяма степен от гените и наследствеността. Разбира се, разумното и полезно хранене, животът на чист въздух, не натоварването, пиенето на чиста вода и добрият сън са много, много важни.

Потребителски аватар
malina
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 9
Регистриран на: ср мар 24, 2010 9:29 pm

Мнение от malina » чет мар 25, 2010 4:09 pm

И аз мисля, че всичко е важно, не само храненето. Аз кърмих до 4 тия месеци то с добавка от адптирано мляко, дъщеря ми до момента боледува често, но и аз като малка много съм боледувала.


Отговори