Полезни храни: защо, по колко, как и кой каза
Публикувано: чет авг 13, 2009 5:11 am
Предлагам да създадем списък на продуктите, които са полезни, като посочим защо са полезни, по колко и как да се консумират и кой е източникът на тази информация.
Да опитаме следния формат:
Име на продукта:
Защо:
По колко:
Как:
Научих го от:
Ще започна с...
Продукт: Къпини, малини, ягоди, боровинки
Защо: Намаляват риск от заболявания и предпазват от загуба на паметта
По колко: 1 чаша пресни или замразени поне 3 пъти в седмицата
Как: В салата, сереал, кисело мляко, консумирани една по една, разбъркани в десерта за печене.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Сьомга
Защо: Източник на Омега-3, здравословната мазнина, която предпазва от сърдечни болести; също източник на витамини B12 и D
По колко: Две порции на седмица
Как: Печена, или добавка към паста или салата
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Зелениши, Марули
Защо: Източник на фибри, витамини С и К, предпазват зрението и са източник на калций, магнезий, желязо и калий
По колко: Две порции на ден, колкото по-тъмни са листата, толкова по-добре
Как: Салати, добави към сандвич, паста, супа.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Кисело мляко
Защо: Източник на витамин B, калций, протеин
По колко: 4 или повече чаши на седмица (ако това е главният източник на млечни продукти)
Как: С плодове, като заместител на заквасената сметана, за сгъстяване на сосове и супи
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Ядки
Защо: Източник на протеин, магнезий, витамин B и Е, помага в борбата срещу рак и сърдечни заболявания, тяхната мазнина е добра за сърцето
По колко: 15-20 бадема, кашу или 1 малка шепа ореха на ден
Как: Поръсени върху салата, с кисело мляко или сереал или просто така
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Леща
Защо: Богата на протеин и фибри, източник на енергия, витамин B и желязо
По колко: 1/2 чаша на ден
Как: Супи, яхния, салати
Научих го от: http://health.msn.com/nutrition
Да опитаме следния формат:
Име на продукта:
Защо:
По колко:
Как:
Научих го от:
Ще започна с...
Продукт: Къпини, малини, ягоди, боровинки
Защо: Намаляват риск от заболявания и предпазват от загуба на паметта
По колко: 1 чаша пресни или замразени поне 3 пъти в седмицата
Как: В салата, сереал, кисело мляко, консумирани една по една, разбъркани в десерта за печене.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Сьомга
Защо: Източник на Омега-3, здравословната мазнина, която предпазва от сърдечни болести; също източник на витамини B12 и D
По колко: Две порции на седмица
Как: Печена, или добавка към паста или салата
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Зелениши, Марули
Защо: Източник на фибри, витамини С и К, предпазват зрението и са източник на калций, магнезий, желязо и калий
По колко: Две порции на ден, колкото по-тъмни са листата, толкова по-добре
Как: Салати, добави към сандвич, паста, супа.
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Кисело мляко
Защо: Източник на витамин B, калций, протеин
По колко: 4 или повече чаши на седмица (ако това е главният източник на млечни продукти)
Как: С плодове, като заместител на заквасената сметана, за сгъстяване на сосове и супи
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Ядки
Защо: Източник на протеин, магнезий, витамин B и Е, помага в борбата срещу рак и сърдечни заболявания, тяхната мазнина е добра за сърцето
По колко: 15-20 бадема, кашу или 1 малка шепа ореха на ден
Как: Поръсени върху салата, с кисело мляко или сереал или просто така
Научих го от: http://http://food.yahoo.com/blog/beautyeats
Продукт: Леща
Защо: Богата на протеин и фибри, източник на енергия, витамин B и желязо
По колко: 1/2 чаша на ден
Как: Супи, яхния, салати
Научих го от: http://health.msn.com/nutrition