Глутамат - легална отрова и наркотик

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Глутамат - легална отрова и наркотик

Мнение от Aliana » чет фев 19, 2009 2:25 pm

ГлутаматГлутамат бива добавян в безбройни готови и полуготови храни, сухи подправки и супи, в сосове, чипс и много други.
И това, въпреки че е доказано, че глутамат е една от най-агресивните субстанции, рушащи мозъка. Легална дрога и отрова.


Овкусителите са химични субстанции


Придобавяните от хранителната индустрия овкусители не са подправки, а химични вещества, които правят възможно разпространението на вкусово лоша храна, която иначе би била отхвърлена от потребителя. Глутаматите (натриев глутамат, калиев глутамат, калциев глутамат – всичко това са соли на глутаминовата киселина, Е620 – Е 625) създават изкуствен глад, като стимулират тези центрове в мозъка, които са отговорни за възприятието и контролирането на чувствата. Глутаматите са наркотици, които не създават усещане за щастие или еуфория, а усещане за вкусова наслада и желание тази наслада да бъде продължена и повтаряна.
Глутаматите са съединения от аминокиселини, които преминават от лигавицата директно в кръвта, а от там попадат безпрепятствено в мозъка. Това е така, защото молекулите на глутаматите са толкова малки, че не могат да бъдат спрени от Кръвно-мозъчната бариера (blood-brain barrier, BBB), която представлява физиологично препядствие между кръвообращението и централната нервна система.
Още през 60-те години Джон Олни доказа, че в ролята си на невротрансмитер глутаматът се намесва пряко в обмяната на веществата в нервните клетки, а повишената му концентрация в тях предизвиква закърняване и умиране на тези клетки. Още от тогава се предполага, че глутамата е “виновник” Nr.1 за появата на Паркинсон и Алцхаймер.

Преминавайки свободно в мозъка, глутаматът нарушава действието на продълговатият мозък, който регулира автоматичнитe функции, и навлиза в лимбната система , отговорна за възприятието на чувствата, а от там и за апетита.

Апетитът не е телесно усещане, а чувство. Докато гладът има за цел нахранването и се проявява чрез телесни симптоми, апетитът има за цел наслада и е продукт на чувствата и представата за вкуса на дадено ястие. Колкото по-вкусно е било едно ястие, толкова по-голяма е вероятността, да ни се прияде отново. Известно е, че човек изпитва апетит към определени храни, свързвайки ги подсъзнателно с определени ситуации. Намесвайки се грубо в човешките възприятия, глутаматът се намесва и в хранителните навици, променяйки ги.

Проф. Хироши Огуро от университета в Хиросаки, Япония

и неговият екип са открили разрушителното действие на глутамата например върху ретината на окото.
В дълготрайни опити с животни, на които в храната ежедневно е добавян глутамат, учените са доказали, че ретината на животните чувствително е изтъняла, я в последствие тези са изгубили зрението си. Чрез този опит проф. Огуро е намерил обяснение за наличието на една специална форма на глаукома в азиатските страни, където се консумират много естествено богати на глутамат продукти. При тази форма е налице загубата на зрение и рушаща се ретина, а липсва иначе типичното високо налягане в очната ябълка.

Освен това животните, които са били хранени с глутамат по време на бременността, са износвали потомство, което е било физически нормално развито, но с незавършена нервна система. Какви са последиците от това, може всеки да си представи. От проблеми с концентрацията (което е много по-фатално, от колкото някой може би си мисли), до нарушаване на дихателните и други автоматични функции.

Проф. Огуро е отказал категорично да направи препоръка за една максимално допустима долна граница. Според него всяко приемане на глутамат е фатално тъй като той има способността да се наслагва, като това започва още в майчината утроба за деца, чиито майки консумират глутамат (преминава през плацентата).

Това проучване е пукликувано в New Scientist и в официалният лекарски месечник в Германия Ärzteblatt от 15.5.08

Глутамат предизвиква реакции на непоносимост

При всеки индивид границата на поносимост е различна, като зависи и от дневната форма. Хора, които вчера са приели напр. 30мг глутамат, без да имат видими симптоми, може днес да реагират с непоносимост при много по-ниски количества.
Симптомите са:
Зачервявание на кожата
Чувство, че кожата “гори”
Стегнатост в областта на гръдния кош и трудност при дишане
Неконтролируемо треперене, без усещане за студ
Гадене
Повръщане
Мигрена
Силно главоболие
Мускулни болки
Обърканост
Панически страх
Редки, но не единични случаи на:
Кома
Внезапна смърт поради спиране на дишането
Трайни увреждания на координацията

(Всички тези функции зависят изцяло или отчасти от продълговатия мозък и лимбната система)

Коварното е, че всички тези симптоми са “просто” усещания, които при лекарски пеглед не се потвърждават, т.е:
Гадене – без типично руморене в корема.
Болки в мускулите – без доказуеми причини.
Болки в сърдечната област – при нормален ритъм и дейност на сърцето.
Много малко лекари питат, дали е бил приет глутамат и в какви количества. А пациентът никога не знае, за какво количество става въпрос.

Има данни, че съвременният европеец консумира около 4 пъти повече глутамат от азиатец, хранещ се със соев сос.
Тъй като глутаматът няма собствен вкус, а подсилва вкуса на храната, в която е добавен, той бива широко използван за всичко, което е индустриално произведено.
Няколко пъти се оформяха скандали от международен мащаб, засягащи големи (и всеизвестни) хранителни производители. Чрез щедри дарения (седем цифрени суми) тези фирми всеки път успяваха да потушат назряващите съдебни мерки.

Промяна настъпва бавно, и то само в държавите, където потребителят реагира, като бойкотира продукти, съдържащи глутамат. Така например MAGGI и KNORR имат био-продукти, не съдържащи глутамат, консерванти, изкуствени аромати. Тези продукти са за немският пазар, където биват търсени и изисквани. В България не биват разпространявани, защото няма възражение към глутамата.

Други фирми просто променят пазара си, защото продукцията на натурални продукти е по-скъпа.
Например 1 с.л. Маги- зеленчуков бульон съдържа около ¼ до 1/6 от количеството подправки, което е в натуралният продукт. Така фирмите успяват чрез минимални разходи за продукцията да добият максимални печалби.
Супи с три фиденца, пет парченца аспержи (общо четвърт асперж) и 95% брашно биват възприети като вкусни, благодарение на глутамата. Без него тази смес е отвратителна и негодна за консумацияНаркотичното действие на глутамат

Глутамата доставя наслада и удоволствие от храненето. Че това води до постоянни преяждания, е само един от факторите.
Но глутамата прави и зависим. Храни, не съдържащи наркотика, биват възприемани като невкусни, а с времето храненето с чиста продукция не води до усещането за ситост. Подсъзнанието запомня моментите и обстоятелствата, при които човек е изпитал наслада от дадена храна (даже и да не знае, че в нея е имало глутамат). Психиката изпитва “копнеж” към вече веднъж изживяната наслада от храненето и човек отново посяга към даден продукт. В началото незабележимо, с времето все по-често и съзнателно, неспособен да се противи, тъй като вече е зависим. По този начин се консумира все повече глутамат и все по-големи количества храна.


Интересно е да се знае, че няма алергия към глутамат. Глутамата е неорганично вещество, така че не съдържа алергени. При всички възникнали проблеми става въпрос за непоносимост или свръхчувствителност, и винаги зависи от количествата. Няма описан или архивиран случай на свръхчувствителност, когато глутаматът е бил приет в естествено съществуващи дози и от естествени, обичайни за даденият човек продукти. Индустриално добавен, глутаматът винаги е повече от допустимото.


Източник:
http://www.zentrum-der-gesundheit.de/glutamat-ia.htmlИзображение


Изображение
Биопродукти от МАГИ, без глутамат:

Био без глутамат:
Изображение


Био без глутамат (символ долу вляво)
Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
desislava76
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 420
Регистриран на: ср яну 07, 2009 10:55 am
:: 92 рецепти от desislava76
:: 29 снимки от desislava76
Местоположение: Географски център на България

Мнение от desislava76 » чет фев 19, 2009 5:29 pm

Подобни неща наистина трябва да се знаят от много хора.Но кажи откъде черпиш тези познания?
Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » чет фев 19, 2009 5:47 pm

Сложила съм основния източник, освен това заинтересованост и четене, четене, четене. Енциклопедии, лекарски издания, научни новости.

Колкото повече чувах преди, толкова по-голяма стана решителността ми, да опазвам детето си от подобни заплахи. Така че неминуемо се стига до момента на търсене с цел.

Но и имам късмет, че тук медиите са открити и показват много информация, неудобна на индустрията и политиката. А и хората наоколо са други, ако кажеш тук, че разрешаваш на детето си да яде чипс колкото си иска, веднага ти бива обяснявано, защо не би трябвало да го правиш. Просто да ти стане неудобно. А и самото дете, когато вижда, че децата наоколо си носят пресни зеленчуци за в паузите, не иска чипс или баничка. И то иска да е като другите. Виждам го по децата на турците или на гърците, които поголовно дават такива закуски на децата си. Децата се срамуват да ги ядат в училище.

А върха са детските градини- ако сложиш на детето си нездравословен сандвич, просто не му го дават. Моя позната българка я бяха привикали да и обяснят, че за детето не е добре да яде бял хляб. Беше умряла от срам.

Та така Деси, когато хората наоколо ги интересува, намират информация. И променят целият пазар.
www.facebook.com/artandhobby

tricky
чирак с черпак
чирак с черпак
Мнения: 40
Регистриран на: вт яну 13, 2009 10:35 pm

Мнение от tricky » чет фев 19, 2009 7:08 pm

Информация има навсякъде, но аз много рядко и нецеленасочено се ровя в подобни източници, така че, Aliana, много благодаря, че ни събираш и представяш толкова важни неща.


Vida
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнение от Vida » съб фев 21, 2009 10:08 pm

Алиана,заинтригува ме,защото,аз ползвам доста често,продуктите на маги,но с глутамат,и сега малко се, притесних!Дали,био продуктите ги има и тук,в България?

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » съб фев 21, 2009 11:08 pm

Здравче, мисля че ги няма. Но не искам да казвам голяма дума.


Това е сайта на МАГИ България:

http://www.maggi.bg/

Гледах в продуктите, но не ги видях.


Един съвет:

Пиши е-мейл със запитване. При "МАГИ-контакти". Те са длъжни да дадат информация.

Аз тук така пиша на всяка фирма, от козметика до храна, вместо да се ровя и да чувам предположения на хората.

Питай ги дали имат БИО-продукти и тези без добавки като консерванти и овкусители.
Ако ти отговорят НЕ, питай ги защо. Много е интересно, какво ще кажат.

И аз ще им пиша. Отговора ще поместя тук. Може пък като виждат, че на хората им пука, да се променят нещата. :?


Да, да, знам, идеализъм, една птичка пролет не прави и т.н. :oops: Но аз съм си такава. Може пък птичките да станат повече.

Поздрави, Ралица
www.facebook.com/artandhobby

Vida
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнение от Vida » пон фев 23, 2009 11:24 am

Алиана непременно ще пиша до магги,за да попитам!Дано ми отговорят!Ще ти кажа ако имам резултат! :thumup:

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пон фев 23, 2009 11:43 am

Аз също вече писах, още завчера. И аз чакам :D
www.facebook.com/artandhobby

Vida
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 324
Регистриран на: пет фев 20, 2009 5:05 pm
:: 67 рецепти от Vida
:: 66 снимки от Vida

Мнение от Vida » вт фев 24, 2009 9:16 am

Алиана отговориха ми!А на теб?Нищо съществено.Нямало ги,в булгария.За глутамат не споменават,но ще попитам,конкретно за него?

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт фев 24, 2009 9:24 am

Здравей, мила!Отговора им го сложих отделно, в друга тема, стори ми се толкова нагъл, че чак ми стана обидно! Продават хората за малоумни!

Вчера им писах отново, ще видим днес, дали ще има отговор!


До скоро!
www.facebook.com/artandhobby


Отговори