Страница 1 от 2

Е200? Е300? - познай що е то или как да се опазим от добавки

Публикувано: чет фев 12, 2009 11:26 pm
от desislawa
искам да пусна тази тема за хората ,които се интересуват за здравето си и за здравето на хората около тях.
какво означават Е-тата на опаковките?

ПРОЧЕТЕТЕТЕ ТУК: http://e-vestnik.bg/2846

http://www.vegebg.org/materiali/razumni ... ianec.html

Публикувано: пет фев 13, 2009 12:47 am
от Aliana
Много хуманно списъче си сложила, Деси! :)


Писал оня в коментарите, че филма на Копола бил като детски филм в сравнение с фактите по отношение на добавките.
Хаха, после същият този, уплашеният, ще излезе, ще си купи един чипс, и ще се оправдава, че нямало какво да внимава, тъй като така и така всичко било отровено.
Ами защо ги купуваш тагава, отровените с диоксин пилета, натъпканите с антибиотици прасета, телетата, дето ги хранят с костно брашно от техните побратими, дето са ги направили от тревоядни - канибали? Защо мълчиш? Нали искаше демокрация, за да можеш да роптаеш. Сега какво, защо си траеш?


Ще гледам да допълня списъка.

Публикувано: пет фев 13, 2009 11:09 pm
от desislawa
Мислих да го копирам не адрес а като текст.И ако няма влизания ще го направя.Дано тогава хората поне веднъж го прочетат.
Радвам се ,че има някой които допълва.

Публикувано: съб фев 14, 2009 8:58 am
от george.t
Добре си се сетила за списъка,трябва да се обръща внимание на тези неща!Успех

Публикувано: съб фев 14, 2009 10:16 am
от MANI
След тази статия вече не зная какво да пазарувам и какво ям :shock:

Публикувано: пон фев 16, 2009 3:35 pm
от lubopitka
Аз никога не обръщам внимание на тези неща.
Много добре си се сетила. Браво!

Публикувано: ср фев 25, 2009 4:17 pm
от ani_perla
Наистина е страшно това с Е-тата,ама ако се замислим и ,че вече няма мляко в сиренето и месо в колбасите :? страхотия

Публикувано: ср фев 25, 2009 7:17 pm
от magi71
ani_perla написа:Наистина е страшно това с Е-тата,ама ако се замислим и ,че вече няма мляко в сиренето и месо в колбасите :? страхотия
И аз това взех да се питам... :x

Публикувано: ср яну 27, 2010 2:05 pm
от mihaelaivanova
ох ужас :( като се замислим какво ли можем да си купим от магазина, което да не е вредно :shock: а тези неща постоянно ни се промотират и по телевизия и в магазините, а и изглеждат толкова съблазнително.. нямам думи просто :thumdown:

Публикувано: съб яну 30, 2010 2:37 pm
от MUNA
БРаво :clap: за страхотната тема ето част от това което прочетох във въпросния сайт боже скакво се хранят децата в училищеБихте ли купили на детето си близалка, оцветена с багрила от стрити насекоми? Вероятно много пъти сте го правили, без да знаете, защото въпросният оцветител е изписан в съдържанието на хранителните продукти под кодовото наименование Е120.
Повечето хора рядко се зачитат в ситните букви в съдържанието на хранителните продукти. Списъкът на съставките често включва поредица от “Е”-та, зад които понякога се крият рискови за здравето вещества или са неподходящи за някои хора, поради заболявания и др. С буквата “Е”, последвана от трицифрено число, в Европейския съюз се обозначават технологичните добавки към храните, известни още като адитиви. Преди години много от тях са били с органичен произход, но в момента повечето са синтетични, тъй като производството им е по-лесно. В различните страни по света има различни норми за добавките, означени с Е. В отделни страни някои са направо забранени, в други - разрешени в точно определено количество.

На тази опаковка са изписани с цифров индекс хранителните добавки, но те едва се разчитат вляво. Снимки: Светослава Банчева

Според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните съдържанието на адитиви трябва да е отразено на опаковката в следния ред: наименованието на категорията (например “Оцветител”, “Консервант”, “Антиоксидант”, “Желиращ агент”, “Стабилизатор” и т. н.), последвано от наименованието на съставката или нейния Е-номер. Ако съставката спада към повече от една категория, тя носи името на тази категория, която съответства на основното й предназначение в съответната храна.
На опаковката добавките не са изписани по правилата - те присъстват само като цифрови индекси. Снимки: Светослава Банчева
Но ако се загледа човек в опаковките по българските магазини, ще види, че много от стоките изписват в съдържанието само цифровото означение на консерванта, оцветителя и т. н. Или обратното - изписват само наименованието му без цифровото означение. Потребителят се обърква, защото не знае какво се крие под различните наименования или под различните цифрови означения (виж снимките).
Човек може и да е алергичен към субстанция, която съкращението обозначава, но не е изрично упомената. Храни, представени за вегетараиански пък, биха могли да съдържат вещества с животински произход, маскирани зад невинни означание като Е101, Е161, Е631. Затова е важно да се знае какво точно стои зад “Е”-тата.
Добавките (адитивите) се делят на оцветители, консерванти, антиоксиданти, коректори на киселинността, сгъстители, стабилизатори, емулгатори, набухватели и подобрители на вкуса. Добавят се в храните, за да се повиши хранителната им стойност, да се удължи срокът на годност, да се подсили вкусът или други свойства на храните, както и да се улесни приготвянето им. Макар че по-голямата част от добавките се водят безвредни, някои от тях са опасни и е препоръчително да се избягват.
Европейският съвет по хранителните добавки е изготвил списък на Е-добавките, които са безвредни за здравето на хората и са одобрени за използване в хранителните продукти на територията на Евросъюза. Много експерти, гастроентеролози и привърженици на природното хранене обаче твърдят, че и голяма част от разрешените добавки имат вредно действие и са недостатъчно изследвани (виж по-долу). Адитивите, които отсъстват от списъка, най-често не са забранени, но няма гаранция, че са безвредни.
Когато върху опаковката на храните не пише точно от коя категория са добавките, например – вместо „набухватели: Е500, Е471“ - на етикета пише само: „Е500, Е471“, човек може да се ориентира по първата цифра от числото.Е малко трудно ще бъде на бабите да си носят и таблица с етата за да знаят какво купуват то мен ме заболя глава.Едно се успокоявам че повече подправки ги пройзвеждам сами и натриев глутамат почти не ползвам.Но е време да помислим какво да пъхаме в устата си и с какво тормозим стомаха си и целия оранизъм