Мнение
от MUNA » вт май 04, 2010 4:02 pm
Павел,успя да ме разсмееш,с израза за малкото руски коли който поне веднъж им се е налагало да вървят на водка, коняк или каквото има.Благодаря ти за това си струва да не си тръгваме обидени от форума.С тази рубрика правописни грешки.Благодаря ви че ви има,ние тук се забавляме.
Ето какво изрових аз за алкохола и питиетата въобще.
От алкохола се пълнее - вие смятате така, защото много пъти са ви внушавали, че излишните ви килограми трябва да се пишат на сметката на изпития от вас алкохол. Нека видим каква е истината.
Да, от алкохола се пълнее, но много по-малко, отколкото от захарта, от белия хляб, картофите или ориза. Ето защо е възможно, след като сте свалили излишните килограми, да си позволите от време на време по малко алкохол (например 1-2 чаши вино на ден). Енергията от алкохола се използва приоритетно, организмът не разгражда резервите си и отслабването се блокира. Това обаче става само на гладно. При пълен стомах, особено с белтъчно-мастни храни (месо, риба, сирене), алкохолът се усвоява по-бавно, комбинира се с храните, трупат се по-малко мастни депа. Решително трябва да се откажете от аперитива. Ако сте поканили гости, ще е неучтиво да не пиете заедно с тях, затова си налейте нещо безалкохолно, например доматен сок. Единственият “добър” аперитив според известния френски диетолог Мишел Монтиняк е чаша качествено шампанско или бяло вино. Без добавки от рода на сиропите. И в никакъв случай на гладно! Подложете си с някакви хапки, но не въглехидратни (чипс или соленки), а по-скоро маслини, сирене, сух колбас или риба.
В първа фаза трябва изобщо да изключите аперитива, защото тогава принципите на отслабването трябва да се прилагат много строго, за да се стигне до загуба на килограми.
Концентратите
Задраскайте ги! Те са приятни на вкус, но извънредно вредни за телесното ви тегло. Може би смятате, че чашка коняк след ядене помага по-добре да усвоите храната, но когато приложите успешно принципите на хранителния режим, предложен в тази книга, няма да имате никакви проблеми с храносмилането.
Бирата
Тя трябва да се консумира доста умерено. Няма нужда човек да ходи чак до Германия, за да е наясно с лошите последици от злоупотребата с нея - “бирено шкембенце”, затлъстяване, лош дъх, проблеми с усвояването на храната въпреки наличието на ензими, подпомагащи храносмилането.
Бирата съдържа само вредни неща - алкохол (макар и малко), газировка и много въглехидрати под формата на малцова захар (малтоза). Нейният гликемичен индекс е 110, по-висок от този на глюкозата. А комбинацията между алкохол и въглехидрати понижава нивото на кръвната захар и човек лесно се уморява. Затова бирата е високоенергийна напитка, която води до създаване на мастни депа. Ако искате да отслабнете, трябва да се откажете от нея, особено между храненията. Можете да си позволите една халба два-три пъти годишно, но нека да бъде от най-добро качество.
В първа фаза изобщо не пийте бира. Във втора фаза можете да пийвате по малко по време на хранене (най-много 300 г).
Виното
То е единственият спорен алкохол с оглед отслабването.
Съществената разлика между бялото и червеното вино е, че в червеното има повече танин. Процианидинът, който той съдържа, възпира артериосклерозата, а полифенолите предпазват стените на кръвоносните съдове. Може да се допусне, че вината, богати на танин, до известна степен предпазват от сърдечно-съдови болести. Смъртността от инфаркт на миокарда например е доста по-ниска в страните, където редовно се пие вино (като Франция и Италия). Следователно виното може да присъства в хранителния режим, предлаган в тази книга, но до 2 чаши на ден, и то към края на храненето, на пълен стомах.
В първа фаза трябва да се откажете от виното. Ако обстоятелствата ви задължават, оставете да ви напълнят чашата, но само потапяйте устни в нея. Никой няма да забележи, че не пиете наистина. Във втора фаза то е позволено дори всеки ден, но трябва умело да го съчетавате с въглехидратите (шоколад и десерти).
Алкохолът в оцета е толкова малко, че спокойно можете да го слагате в салатите, освен ако не предпочитате лимоновия сок.
Кафето
Ако ис кате да отслабнете, забравете силното еспресо. Кофеинът не е въглехидрат, но подтиква панкреаса да секретира инсулин и без нужда се образуват мастни депа. А големите консуматори на кафе са изложени на още един риск - повишено ниво на холестерола в кръвта, за което ще говорим по-нататък.
Внимание и с чая! Теинът действа като кофеина и освен това потиска усвояването на желязото!
Газираните напитки
По принцип те се правят от плодови екстракти, почти винаги синтетични, и съдържат много захар. Трябва да се откажете от тях не само заради захарта, но и защото изкуствената им газировка предизвиква гастрити и аерофагия (задържане на въздух в стомаха).
Дори когато са на базата на натурални сокове, могат да съдържат вредни вещества, като например терпени.
Най-лошите газирани напитки, кока-кола и пепси-кола, би трябвало дори да бъдат забранени. Една малка бутилка кока-кола например съдържа 21 мг кофеин (силен стимулатор) и 102 г фосфорна киселина. Фосфорната киселина силно повишава киселинността в стомаха, може да съдържа и следи от токсични тежки метали, а фосфорът води до калциев дефицит в костите и зъбите. Кока-колата и пепси-колата в съвременния си вид трябва да бъдат забранени за деца и юноши. Учете децата си да не пият синтетични сиропи, кока-кола и пепси кола!
Млякото
Пълномасленото мляко е въглехидратно-мастен продукт. Пийте само обезмаслено мляко. Въглехидратите от суроватката не влизат в състава на сиренето, следователно то съдържа само мазнини и белтъчини (с изключение на козето сирене).
В бялото сирене няма мазнини, а само белтъчини и малко въглехидрати (5 г на 100 г сирене).