| |||||||||||
аматьор с виличка |
Спечелени трофеи
Ветеран
ниво 6
Последни коментари от kossara
Траханата, която знам от баба си - беломорска тракийка от Гюмюрджина много прилича на тази, но се слагат много повече зеленчуци. Основно е доматената салца - изварени домати /мен ме мързи и купувам доматено пюре, от най-доброто/. Чушките ги замествам с камби, слагам още моркови, лук, дюля и керевиз/целина/. В сливенско има специална подправка - траханово. А квасът е задължителен. Незнам от какво са го замесвали бабите отпреди 100 години, моята баба използваше прокиснала боза или шупнало кисело мляко. Сега използвам само вкиснало кисело мляко, което замесвам с брашно и оставям на топло. Та всичките продукти се смилат с робот или пасатор в сурово състояние прибавя се доматеното пюре и с брашното и прокисналото мляко се меси много яко. Става тесто със страхотен червен цвят. Започва бурна ферментация, мирише упоително вкусно, премесва се 2-3 дни. По нататък технологията е същата, като аз за да си спестя претриването на ръцете /много трудно и към края болезнено/ след засъхване на тестените парченца ги събирам и постепенно си ги смилам в машинка за мелене на месо. Става почти като брашно. След варенето е като крем супа и се консумира с натрошено сирене и по желание крутони или просто се надробяват хапки по-твърд хляб. Никога не съм правила запръжка. Просто едно парченце прясно масло. Чудесна храна особено в студените зимни вечери. | 6 Окт 2009 |
Статистика
0добавени рецепти
0
добавени снимки
1
написани коментара
0
изпробвани рецепти (не лични)
Нови снимки
Рецепти на деня
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.