Сфолиателле с машина за паста
Рейтинг: 6
Сложност: Трудна
Любима на 1 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Slavina
Снимка 1312 ... 21
Необходими продукти
  • • 500 г брашно
  • • 200 мл хладка вода
  • • 20 г мед
  • • 5 г сол
  • • 150 г мас
Начин на приготвяне
За предпочитане тестото да се меси с миксер, но става и на ръце. Сложете брашното в миксера със сол, вода и мед и замесете (снимка 1). Изсипете тестото върху плот и започнете да уплътнявате с ръце. Направете на топка, намажете с мас, завийте с фолио и поставете в хладилник за 1 час.
Изглежда твърде ронливо и твърдо, но с преминаването му през машината ще стане еднородно.

Извадете тестото и с точилка го поизтънете, за да може да мине през валяците, дори можете да го нарежете на няколко части, като постепенно обедините всички. През позиция 1 на машината трябва да го минете няколко пъти, докато стане напълно гладко. В никакъв случай не добавяйте допълнително брашно! След това започваме последователно да минаваме през всички позиции до последната, без да се пропуска някоя.
Тъй като се получава една много дълга кора, можете да разделите на 2, 3 или 4 части, като корите ги минавате една след друга през различните позиции (аз го разделих на 2, като използвах дъската за гладене покрита с хавлиена кърпа). Като стигнете последна позиция преминалата през машината кора навивайте на малка точилка или каквато имате, като отделните листове ги застъпвате. Полученото руло го сложете върху два пакета брашно, така че да има празнота под него. Разгънете част от кората, като разтегляте малко краищата, намажете с мас и навивайте на стегнато руло, но без точилка. Разтегнете готовото руло с две ръце, намажете хубаво с мас, завийте във фолио и оставете в хладилник да почива 12 часа.

Вземете тестото, отрежете краищата и с остър нож нарежете на филийки с дебелина около 1.5 см или 1 пръст. Вземете резен и го масажирайте със свинска мас от двете страни, като същевременно го разтегляте с палци от центъра нагоре, а от другата страна надолу към центъра, докато оформите конус. Пълните конуса обилно с предпочитана смес сладка или солена и запечатвате (залепвате) краищата. Нареждате ги в тава покрита с хартия за печене на разстояние една от друга и печете в статична фурна на 200С (зависи от вашата фурна) за около 20-30 минути, докато станат кафяви. Оставете ги да се охладят върху скара и поръсете пудра захар тези дето са със сладък пълнеж.
По друг начин можете всяка филийка да разточите на кръг 10-12 см, по средата слагате пълнеж, запечатвате и се получава форма на мида.

И друг начин за рулото. След като тестото на първа позиция е готово за разточване за следващите степени, разделяме кората на 5-6 равни части, като всяка кора се прави отделно и се минава последователно през валяците. Първата кора сложете върху намаслена повърхност, намажете кората с разтопена мас. Разточете втората кора, сложете я върху първата, като я препокрива, намажете с мас и така докато свършат корите, навийте на руло.

* Рулото може да се държи във фризер, като преди да се прави от вечерта се премества в хладилник. Така го подготвих за Великден. Направих една доза на едно руло, а друга на две.
Рецептата е добавена от Slavina на 1 Април 2020 г.
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 10Снимка 11Снимка 12със солена плънка
Снимка 13със сладкарски крем
19 Апр 2020
снимки от
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9 1 Апр 2020

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.